Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mednarodna izobraževalna organizacija IBO, ki certificira programe mednarodne mature, zaradi epidemije koronavirusa odpoveduje letošnje zaključne izpite, ki bi morali biti na urniku maja. Letošnja generacija dijakov bo mednarodno maturo kljub temu opravljala, le ocena bo oblikovana drugače.

Program mednarodne mature v Sloveniji izvajajo Gimnaziji Bežigrad in Kranj ter II. gimnazija Maribor. Dijaki zaključnega letnika so večino pouka že opravili, saj se njihovo šolsko leto konča 10. aprila. Namesto zaključnih izpitov pa bodo prejeli le končno oceno na podlagi dosedanjega dela, pravi ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič. Čakajo še na navodila s strani organizacije IBO, ki naj bi jih prejeli v petek, je zapisano na spletni strani organizacije IBO.

Programe mednarodne mature v Sloveniji po podatkih šolskega ministrstva obiskuje 96 dijakov, od tega v Mariboru 31. Izvedba programa v prihodnjem šolskem letu po besedah ravnatelja Ivana Lorenčiča ni ogrožena. Pouk lahko normalno poteka tudi prek spleta, kot poteka tudi za nacionalne programe v času aktualne epidemije.

Ob odpovedi izpitov mednarodne mature pa za zdaj ni predvidenih sprememb pri izvedbi nacionalne mature, so nam ob tem sporočili z Ministrstva za izobraževanje-znanost in šport.