Trenutno se predvaja:
Maribor 0
25. marec 2020 ob 14:05 Maribor Novice

"Mnogi potrebujejo vzpodbudno besedo"

Slovenska Karitas se odziva na osamljenost starejših s projektom "Povezani preko telefona"
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Prostovoljci Karitas v Sloveniji vsako leto obiskujejo več kot 40 tisoč starejših oseb. Trenutno to ni mogoče, zato se vzpostavljajo druge poti za družabništvo s starejšimi. Od danes dalje je v projektu »Povezani preko telefona« vzpostavljena telefonska številka 069 928 187, na kateri se lahko vsak delovni dan med 9. in 15. uro prijavijo vsi starejši in osamljeni, ki bi želeli redno poklepetati s prostovoljci.


Slovenska Karitas v sklopu akcije »Naš kraj, naše srce«, v kateri zbira mlade prostovoljce, začenja z aktivnostjo »Povezani preko telefona«. »Že kmalu po razglasitvi izrednih razmer so naši prostovoljci s terena začeli poročati o težavah najbolj ranljivih skupin, predvsem starejših in osamljenih. Še bolj kot strah pred materialnim pomanjkanjem jih pesti strah pred negotovostjo in stiska ob tem, da cel dan ne morejo z nikomer govoriti. Takoj smo se odločili za vzpostavitev posebne mreže strokovnjakov znotraj Karitas, ki so dosegljivi na telefonih in začeli s pripravo in izvajanjem materialne kot tudi psihosocialne pomoči. Mnogi so namreč zaradi trenutnih razmer v duševni stiski in potrebujejo spodbudno besedo,« pravi generalni sekretar Slovenske Karitas Peter Tomažič.


V enem tednu, od kar so objavili poziv, se jim je pridružilo več kot 280 novih mladih prostovoljcev, pripravljenih, da na različne načine pomagajo. Če pa kdo rabi strokovno obravnavo, imajo na spletni strani Karitasa objavljene številne podatke tudi o takšni pomoči. Včasih so njihovi starejši prostovoljci še preveč aktivni, saj so rizična skupina: »Glavni namen akcije »Naš kraj, naše srce« je zagotavljanje mlajših prostovoljcev za pomoč ljudem v stiski. V enem tednu, odkar smo objavili poziv, se nam je pridružilo več kot 280 novih mladih prostovoljcev, pripravljenih, da na različne načine pomagajo. Za starejše je trenutno zelo pomemben socialen stik, kar bomo v obliki klepetov preko telefona zagotovili s prostovoljci,« pravi korodinator prostovoljcev Luka Oven.


V projekt "Povezani preko telefona" se lahko vključi vsak, pravijo pri Karitasu: »Verjamemo, da lahko z osebno in družbeno solidarnostjo premagamo marsikatero težavo in zaupamo, da bomo kot skupnost z odgovornostjo in sočutjem zmogli prebroditi ta čas in pomagati drug drugemu«, še dodaja Peter Tomažič.

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh