Trenutno se predvaja:
Maribor 0
6. december 2018 ob 14:19 Maribor Novice

Mreženje, sodelovanje in rast

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V Mariboru je bila danes 6. Konferenca ženske podjetnosti in zaključni dogodek projekta regioWIN, ki je povezal podjetnice iz Avstrije in Slovenije. Pri projektu je sodelovalo okrog sto podjetnic, v njem pa so izboljšale svoje komunikacijske sposobnosti in marketinško znanje.

Podjetnice so bile za sodelovanje zelo zainteresirane, spoznavale pa so različne možnosti podjetništva, pravi koordinatorka projekta v okviru Štajerske gospodarske zbornice Dragica Marinič: »Na primer, če podjetnica dela na področju turizma, potrebuje hotelske in avtobusne povezave v drugi državi, in prav s pomočjo projekta so poskušale takšne stvari zmrežiti in vzpostaviti medsebojno sodelovanje.«

Projekt se z decembrom sicer izteka, a je naravnan trajnostno in ga podpirajo institucije iz obeh držav, tudi Urad Štajerske deželne vlade, kjer ugotavljajo, da so podjetnice zelo pripravljene na sodelovanje in mreženje. »Zdi se mi pa, da obstaja nekoliko pomanjkljivo znanje, kar se tiče digitalizacije in uporabe novih medijev pri delu,« pravi Sabina Cimerman.

Na današnji konferenci so izpeljali vrsto dogodkov, tudi okroglo mizo z naslovom Katere ukrepe državi ponujata podjetnicam? V Avstriji je, pravi Marta Turk iz Skupnosti slovenskih podjetnic: »Delež žensk v podjetništvu je v Avstriji kar 44 odstotkov, pri nas pa je v povprečju v podjetništvu angažiranih 26 odstotkov žensk in ostajajo samozaposlene,« vendar je slabo, če je v gospodarski strukturi toliko samozaposlenih ljudi, še dodaja Turkova.

Tanja Vrhovnik iz podjetja Verus: »Zelo zanimiv pri projektu je bil ogled dobrih praks v tujini, videle smo tudi, s katerimi težavami se soočajo podjetnice pa tudi, kaj počnejo uspešne podjetnice.«

Vsekakor pa so ženske v podjetništvu lahko enako uspešne kot moški, še ugotavljajo udeleženke današnjega posveta.

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh