Trenutno se predvaja:
Maribor 7
7. junij 2018 ob 14:18 Maribor Novice

Na občini pripravljajo načrt B za knjižnico

V igri naj ne bi bila več stavba Zavarovalnice Sava, temveč lokacija, ki je na mariborski občini za zdaj ne nameravajo razkriti
mariborska knjižnica Foto: MMC RTV SLO

Mariborski mestni svet bi moral že na aprilski seji odločati o končni rešitvi za Mariborsko knjižnico, a se to do danes še ni zgodilo. Potem ko je zaradi neustrezne statike odpadla možnost selitve v stavbo nekdanje Probanke, nato pa so si na občini premislili tudi glede stavbe Zavarovalnice Sava, domnevno, ker bi energetska obnova stala preveč, v občinskem vodstvu pojasnjujejo, da dodatno preverjajo alternativno lokacijo, ki je ne želijo razkriti.

Zagotavljajo pa, da je v proračunu za ta namen letos na voljo 3,2 milijona evrov, kar naj bi zadostovalo za začetno fazo umeščanja osrednje enote knjižnice, ki bo, če ne bo težav, preseljena leta 2020.

Ker so se načrti že tolikokrat spremenili, direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak tem napovedim ne verjame več. Potem ko se jim je marca zrušil velik del ometa, imajo v knjižnici ves čas nove težave: "Ravnokar imamo v sanitarijah počeno cev v zidu, od časa do časa udarjajo fekalije, elektrika je dotrajana. V takem položaju knjižnica skoraj ni za nič drugega kot za zaprtje."

Prav z zaprtjem knjižnice je konec marca zagrozil njen svet, če ne bo občina v 15-ih dneh s strokovnjaki ocenila, katera sanacijska dela so nujna, da bo knjižnica varna. Strokovna presoja je nato pokazala, da objektu ne grozi porušenje, treba pa je odpraviti vlago, ki uničuje stavbo.

"Tisto, kar je treba opraviti, bi po po grobi stalo 200.000 evrov. Teh sredstev ni. Kdaj bodo zagotovljena in v kolikšni meri, ne vemo, kot tudi ne vemo, kaj bo naredila občina v zvezi z lokacijo," pojasnjuje predsednica sveta Majda Potrata. Prostora je za gradivo veliko premalo, knjige shranjujejo tudi v kleti in po nadstropjih; tudi tehnično niso sodobno opremljeni.

Na potrebo po novi knjižnici bodo znova opozorili to soboto na Dnevu Mariborske knjižnice.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh