Igra je gotovo ena najpomembnejših stvari v življenju otrok. Žal so nekatera otroška igrišča med blokovskimi naselji v Mariboru zelo slabo vzdrževana in celo neurejena in nefunkcionalna. Medtem ko peskovniki samevajo, saj v njih ni mivke, otroška igrala pa so polomljena in zato nevarna se je skupina otrok z Ljubljanske in Goriške ulice domislila izjemne akcije: odločili so se, da prodajo svoje najljubše igrače in tako opozorijo nase, na neurejeno otroško igrišče pred njihovim blokom in obenem zberejo denar za nova igrala.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Otroci so naša prihodnost. Tako kot odrasli urejamo mesto, bi ga tudi najmlajši radi uredili zase. Če bodo imeli lepo, varno in prijetno otroštvo, bo njihova želja ostati v mestu in tukaj živeti toliko večja. Podžupan mestne občine Maribor Gregor Reichenberg zagotavlja, da imajo v participativnem proračunu denar za igrala v tem in naslednjem letu že zagotovljen: »Tako da mislimo v tem letu investirati 182 tisoč evrov, od tega vsebuje 82 tisoč evrov te predloge iz participativnega proračuna.«

V naslednjem letu pa bodo namenili še 168 tisoč evrov izključno za otroška igrala, pa ne le na igriščih, ki jih vzdržuje občina in jih je v Mariboru dvajset, ampak tudi za vsa druga.
»Na tem igrišču si želimo nova igrala čisto vsi, upam, da nam bo uspelo. Jaz bi si tu želela plezalno steno in spodaj blazino, če bi kdo padel, da bi padel na varno. Rada bi pripomnila, da to ni gugalnica, ampak bolj katapult,« so razmišljali otroci na enem od otroških igrišč ob Goriški oziroma Ljubljanski ulici v Mariboru in se odločili, da prodajo svoje najljubše igrače, izkupiček pa namenijo popravilu ali novim igralom na njihovem dvorišču.

Svetniki v mestni četrti Tabor se veliko pogovarjajo o problematiki otroških igrišč. Toda ta mestna četrt žal nima denarja za obnovo dotrajanih igrišč ali namestitev novih igral, pravi predsednik te mestne četrti Mitja Žnidarič: »Zaplete pa se tudi pri lastništvu zemljišča. Nekatera zemljišča sploh ne sodijo v mestno občino Maribor, po drugi strani pa so funkcionalna zemljišča blokov, kamor pa občina Maribor, še manj pa mestna četrt, ne moreta investirati."

Otroška igrišča pred nekaterimi večstanovanjskimi zgradbami so tako postala nikogaršnja zemlja, prostor, kjer prebivalci parkirajo, sušijo perilo, za otroško igro pa ni prostora. Zato je tembolj pomembno, da dobi igra svoj prostor pod soncem tudi v bolj odmaknjenih kotičkih naših mest.