Urbani vrtovi pod Pekrsko gorco, ki jih oddaja mestna občina Maribor, so zasedeni le do polovice. V prvem razpisu pod naslovom projekta Urbana zemljina za hrano, so dobili 29 najemnikov, in ti svoje vrtove že pridno urejajo. Drugi poziv pa še vedno traja in bo odprt do zapolnitve mest.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Poziv je torej za vse, ki bi radi obdelovati svoj vrt, še vedno odprt, pravi Brina Lazar iz Projektne pisarne Mestne občine Maribor: »Zainteresirani morajo izpolnjevati pogoj stalnega ali začasnega bivališča v Mestni občini Maribor, tisti, ki bodo vloge oddali, bodo čim prej kot bo mogoče, obveščeni o dodelitvi vrta.« tako da bodo lahko začeli delati v najkrajšem možnem času.

Občani in občanke so že prej izkazali veliko zanimanja, vrtički pa so brezplačni do 30. novembra 2020, kolikor traja sam projekt. Po tem datumu bo zanje uvedena simbolična najemnina. Vrtički so veliki trideset in petdeset kvadratnih metrov.
»tako da sta na razpolago dve velikosti vrtičkov, saj nekateri ne potrebujejo veliko prostora, drugi pa, sploh veččlanske družine,« dodaja Brina Lazar.

Felicija Brumna ima vrt že približno en mesec, posadila je kumare, paradižnike, jajčevce, bučke, korenček in še kaj. Do vrtičkanja ima neizmerno veselje: »Najprej me veseli stik z zemljo, pa tudi samooskrba, imaš svojo zelenjavo in jo lahko poješ.«

Tudi Marjetka Šibila se je odločila za vrtičkanje pod Pekrsko gorco: »Je lepa lokacija, blizu naselja, kjer stanujem, tako da mi je lepo.« Posadila pa je zelje, brokoli, kolerabo, radič, endivjo, malo paradižnika in različna zelišča.