Javni holding Maribor. Foto: Radio Maribor
Javni holding Maribor. Foto: Radio Maribor

Mariborski mestni svetniki bodo na ponedeljkovi redni seji v prvem branju potrjevali odlok o ustanovitvi Sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin. Gre za organizacijo, ki jo predpisuje zakon o gospodarskih javnih službah, a je mariborska občina doslej še ni imela. Nadziral bi predvsem delo Javnega holdinga Maribor, v katerega se združujejo podjetja, ki opravljajo javne gospodarske službe.

Nastajajoči svet bi mestnemu svetu in županu prenašal pobude uporabnikov javnih gospodarskih služb in predlagal izboljšave. Enkrat letno pa bi med občani izvedel raziskavo zadovoljstva. Župan Saša Arsenovič:

"To je način, vzvod, delni vsaj, merjenja zadovoljstva uporabnikov z vsem, za kar se mi trudimo, ker je v bistvu uporabniška izkušnja na koncu tista, ki edina šteje."

Gre za korak v pravo smer, ocenjuje Matic Primc iz aktivistične organizacije Iniciativa mestni zbor, ki je zaradi pretekle neodzivnosti občine podoben neformalni svet ustanovila sama. Problematizira pa odločitev, da bo člane sveta izbiral mestni svet:

"Fino bi bilo, če bi naredili neki postopek, kako bi lahko tudi civilna družba sodelovala pri tem, magari samo predlagala kandidate. Nevladne organizacije oziroma kdorkoli se jim zdi relevanten, torej, da ne bi bilo vse v imenovanju mestnih svetnikov."

Rosana Klančnik z mariborske občine poudarja, da skušajo vpliv politike omejiti z načinom izbire:

"V ta svet se ne more imenovati članov organov: ne morejo biti mestni svetniki, ne morejo biti člani delovnih teles mestnega sveta."

Onemogočeno je tudi članstvo uslužbencev občinske uprave in zaposlenih v nadzorovanih podjetjih.

V Iniciativi mestni zbor menijo še, da bi moral svet z občani komunicirati pogosteje kot enkrat letno v obliki raziskave mnenja in da ni jasno, ali bo svet imel vpogled v dokumentacijo podjetij.

Župan Saša Arsenovič pa pravi, da ne gre za dodaten poslovni nadzorni organ, temveč za posvetovalno telo, ki varuje uporabnike in zbira njihova mnenja. Način komunikacije pa bodo še konkretizirali.