Foto: Arhiv avtorja/Občina Ruše
Foto: Arhiv avtorja/Občina Ruše

Na zelo dotrajanem mostu čez reko Dravo med občinama Ruše in Selnica ob Dravi bodo novembra spremenili prometni režim, sredi prihodnjega leta pa naj bi se začela celovita obnova. Pri tem bodo poskrbeli tudi za kolesarje.

Skoraj 60 let star most, ki so ga nazadnje obnovili leta 1989, je načel zob časa. Letos pa so odkrili še večjo razpoko, ki bi jo lahko še poslabšala zima. Zato bodo novembra hitrost omejili na 30 kilometrov na uro in prepovedali promet za vozila, težja od 25 ton. Tomaž Willenpart z Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo ob tem poudarja: "Most je ves čas varen, da ne bo kakršnih koli dilem. DRSI ves čas spremlja stanje vseh premostitvenih objektov in jasno, v kolikor se ugotovijo kakršne koli pomanjkljivosti, se ustrezno ukrepa. Žal tudi v nekaterih primerih z neljubimi ukrepi v smislu omejitve nosilnosti."

Sledila bo okoli tri milijone evrov vredna obnova. Razpis za izvajalca bo objavljen še letos. Leto in pol trajajoča dela pa bi se lahko začela junija ali julija. V tem času bo most popolnoma zaprt. Ves promet bo speljan čez Koroški most v Mariboru, kar bo pot podaljšalo za okrog 25 kilometrov. To bo močan udarec za močno povezani občini, saj so v Rušah tudi upravna enota in pomembne zdravstvene ustanove, pravi županja Selnice ob Dravi Vlasta Krmelj: "Z mislijo na to, da bo ta most potem res kvaliteten, da bo spet držal naslednjih 30, 40 ali morda več let, da bo moderno narejen, uporaben tako za kolesarje, pešce, kot avtomobile, bomo s to mislijo malo lažje preživeli to leto in pol, ko se bo most obnavljal."

Most bo ob obnovi doživel še pomembno razširitev – dvosmerno kolesarsko stezo, ki bo del Dravske kolesarske poti.