Foto: EPA
Foto: EPA

Vrtčevskih otrok in šolarjev, ki obiskujejo prvo triado, pediatri v primeru zamašenega nosu, kašlja, bolečin v grlu, driske in bruhanja ter ob vročini do 38. stopinj Celzija ne bodo več avtomatsko pošiljali na testiranje za covid-19, razen če gre za otroke zdravstvenih delavcev in zaposlenih v domovih za starejše občane ali če so bili pred tem omenjeni otroci v stiku s kom, ki je bil pozitiven na testu. Takšen je sklep sestanka infektologov, predstavnikov NIJZ in ministrstva za zdravje z Združenjem pediatrov.

Direktor ZD Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik se sicer zavzema za široko testiranje otrok, saj je testov dovolj in ni ovir, da nekdo, pri komer obstaja sum na koronavirus, ne bi šel na test.

V poletnih mesecih so v pediatrični covid-ambulanti v Mariboru pregledali okoli 6 pacientov na dan, od 4. septembra naprej pa že okoli 40 na dan. Skupaj je bilo na mariborski točki od marca do septembra na testu na covid pozitivnih 12 otrok. Ker ti nimajo tipičnih simptomov, je po Završnikovih besedah toliko bolj pomembno testiranje: "Pri otrocih je izstopajoče slabo počutje, glavobol, tudi temperatura, nimajo pa značilnega suhega kašlja, prav tako ne izgube vonja in okusa."

Čeprav je od začetka šolskega leta minil dober teden, se daljša seznam šol z razredi v karanteni. Ker je v šoli lahko samo zdrav otrok, bodo učitelji vsakega učenca že ob prvih znakih slabega počutja izolirali in poklicali starše, pojasnjuje vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš:

Ker si nihče ne želi ponovnega zaprtja šol, je nujno odgovorno ravnanje vseh, še dodajata sogovornika.

O dilemah, kdaj otroka z blagimi simptomi zadržati doma, kako bodo ravnali v šolah in kdaj bodo zdravniki bolnega otroka poslali na testiranje, smo govorili tudi v današnji Radijski tribuni.

Karantena v šolah