Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Sodobna sortirnica bo pomembno prispevala k prehodu na krožno gospodarstvo, pravijo v Snagi. Omogočala bo letno predelavo skoraj 40.000 ton komunalnih odpadkov in bo pomembno oklestila stroške njihove predelave. Ti so februarja narasli na 150 evrov za tono, sortirnica pa bo dolgoročno omogočala njihovo predelavo za 95 evrov na tono, pravi direktor Snage Cveto Žalik.

A to še ne bo znižalo položnic. Do polnega zagona obrata bodo morali zunanjemu ponudniku, podjetju Salomon Eco, plačevati obstoječo ceno, 150 evrov za tono, cena položnic za občane pa je že od leta 2006 vezana na ceno predelave 98 evrov na tono. Snaga bo zato do konca marca predlagala zvišanje. Če ga mestni svet ne potrdi, pa bi se lahko izguba podjetja merila v milijonih. O številkah Žalik ne govori, priznava pa:

"Smo pred tem, da se zna Snaga v svojem investicijskem letu ubadati z negativnim poslovnim rezultatom. Ampak verjamem, da bomo, tako kot za vse ostale probleme, našli rešitev tudi za to."

Vrednost nove sortirnice je 12 milijonov evrov. Pol tretji milijon je primaknila Snaga, preostalih 10 pa so pridobili z najemom kredita. Pol so ga najeli pri Novi KBM, pol pa pri banki Sparkasse. Trenutno so počrpali dobrih 7 milijonov, po porabi vsega denarja pa ga bodo začeli odplačevati z 12 mesečnim moratorijem.