Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru so s proslavo obeležili prihajajoči praznik Mestne občine Maribor, ki bo 20. oktobra. To je dan, ko je bil Maribor leta 1164 prvič omenjen v pisni listini. Ob tej priložnosti so izbrancem podelili najvišja občinska priznanja.

Največje bogastvo mesta so ljudje, ki si prizadevajo za njegov napredek. Mestna občina Maribor je tokrat podelila tri priznanja. Večkrat nagrajeni gledališki igralec Marjan Bačko je v 90. letu življenja prejel zlati grb. Listino mesta je ob 50. obletnici prejelo Medobčinsko društvo delovnih invalidov Maribor, ki skrbi za boljše življenje skoraj 1500 članov. Častni občan pa je postal nevrolog Erih Tetičkovič, v zahvalo za neprecenljiv prispevek na področju nevrologije in zdravljenja možganske kapi ter širjenja ugleda mesta.

Občina si je za letošnjo proslavo izposodila motive iz romana Severni sij Draga Jančarja, ki so jih odigrali dijaki Druge gimnazije Maribor. Ta nebesni pojav je pred več kot 80 leti napovedal velike spremembe, velike spremembe – na bolje – pa ustvarjajo tudi najzaslužnejši meščani, zaradi katerih je v mestu lepše živeti, je ob 855. letnici prve omembe Maribora dejal župan Saša Arsenovič.