Foto: Mestna občina Maribor/Arrea Arhitektura
Foto: Mestna občina Maribor/Arrea Arhitektura

Mariborska občina je objavila razpis za gradnjo nove brvi za pešce čez Dravo, med Lentom in mestno četrtjo Tabor. 4,5-milijonski projekt bo skoraj v 60-ih odstotkih sofinancirala Evropska unija.

Nova brv bo zgrajena v skladu z zasnovo španskega arhitekturnega biroja Burgos Garrido, ki je pred desetletjem zmagala na občinskem natečaju, pravi mariborski podžupan Samo Peter Medved:

"Most ima dve vmesni podpori, dve krajni podpori in jekleno konstrukcijo, ki je oblečena v les, tako, kot je bilo z natečajem tudi izbrano."

V skladu s prvotno zamislijo prenove Lenta bi se morala dostopa na brv nadaljevati v leseno sprehajališče, a so te načrte spremenili, dodaja podžupan:

"Prejšnji projekt se je navezoval na rešitev arhitektov Delisabbatini, ki smo se ji odrekli zaradi prevelike količine uporabljenega tropskega lesa, tako da zdaj imamo na levem bregu Drave rešitev obnove lenta arhitekturnega biroja Arrea, ki tega ne predvideva, na drugi strani pa pride do ureditve manjšega trga, ki je še v fazi projektiranja."

Upajo, da bo pridobitev dala dodaten zagon razvoju in oživitvi dravskega nabrežja in okoliških delov mesta:

"Radi bi tudi v bližnji prihodnosti uredili dostop s Trga Revolucije do same nove brvi, na drugi strani imamo medicinsko fakulteto. Radi bi, da se ta del Tabora tudi z izgradnjo brvi razvije, saj danes kaže dokaj klavrno podobo."

Razpis se izteče 14. decembra. Predvidevajo, da bodo pogodbo z izbranim izvajalcem podpisali v začetku prihodnjega leta, brv pa predali namenu leta 2022.