Foto:
Foto:

Ob svetovnem dnevu biotske raznovrstnosti so v organizaciji Slovenske turistične organizacije in Konzorcija Slovenia Green pripravili v Rogaški Slatini 3. zeleni dan slovenskega turizma. V sklopu dogodka, katerega rdeča nit je bila turizem in podnebne spremembe, so 24-im novim destinacijam podelili znak Slovenia Green, med njimi tudi nam bližnjima občinama Lenart in Sveta Ana.

Slovenija se svetu predstavlja kot primer države, katere pomemben steber je prav zeleni, trajnostni in odgovoren razvoj turizma, je poudarila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar: »Za razvoj odgovornega turizma je zelo pomembno predvsem osveščanje turistov, saj trajnost v zadnjem času postaja vedno večja motivacija popotnikov. K temu lahko pomembno prispevajo tudi pobude, kot je Zelena shema slovenskega turizma.« Pri nadaljnji rasti in razvoju turizma bo nujno sodelovanje na vseh ravneh, od turističnega gospodarstva prek občin do države, je še poudarila državna sekretarka in dodala, da bo le tako Slovenija 100-odstotno zelena.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak pa je opozorila na nujnost ukrepanja in prilagajanje turistične ponudbe podnebnim spremembam: »Pri Slovenski turistični organizaciji smo ponosni, da ima odslej znak 'Slovenia Green' 24 novih destinacij in ponudnikov slovenskega turizma, skupno pa že 88 destinacij in ponudnikov. Slovenija je danes globalno prepoznavna kot ena vodilnih sil trajnostnega razvoja, Zelena shema slovenskega turizma pa večkrat nagrajena ter uveljavljena kot primer dobre prakse sistematičnega spodbujanja trajnostnega turizma na državni ravni.«

24 novih nosilk znaka Slovenia Green

Zelena shema slovenskega turizma je certifikacijska shema, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Destinacijam in ponudnikom ponuja orodja za oceno trenutnega stanja in izboljšanje trajnostnega delovanja, pridobljeni znak pa je lahko v pomoč pri odločanju turistom, ki želijo zmanjšati svoj škodljivi vpliv na okolje. Dosedanjim 64-im nosilcem znaka Slovenia green se je tako pridružilo 24 novih. Med njimi sta s srebrnim znakom tudi občini Lenart in Sveta Ana.

Pomen trajnostnega turizma so udeleženci še nadgradili s podpisom tako imenovane »vodne zaveze, s katero se zelene destinacije in ponudniki zavezujejo svojim gostom kot prvo izbiro ponuditi čisto pitno vodo.

Podnebne spremembe za turistično panogo velik izziv

V nadaljevanju so udeleženci govorili tudi o vplivu podnebnih spremembah na turistično panogo, te precej občutijo predvsem smučišča. V ZDA so v desetih letih na smučiščih izgubili do 27. tisoč delovnih mest, v Alpah bi lahko število smučišč z zadostnimi količinami naravnega snega upadlo s 666 na 202. Študije v ZDA so pokazale, da je število smučarjev v letih od 2000 do 2010 upadlo za 15 milijonov, prihodki za milijardo dolarjev in število delovnih mest pa za med 13. tisoč do 27. tisoč.