Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na svoji spletni strani objavilo razpis za prvo zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja. Gre za prve zaposlitve tako pomočnikov vzgojiteljev začetnikov kot tudi učiteljev začetnikov, in sicer v vzhodni in zahodni kohezijski regiji. Rok za oddajo prijav na razpis, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad, je 22. januar.

Razpis je v dveh sklopih, cilj prvega je zaposlitev 57 pomočnikov vzgojiteljev začetnikov, 24 v vzhodni in 33 v zahodni kohezijski regiji, za obdobje petih mesecev. Cilj drugega sklopa razpisa pa je zaposliti 61 učiteljev začetnikov, 5 v vzhodni in 56 v zahodni kohezijski regiji, za obdobje osmih mesecev.

Kar zbode v oči, pa je velika razlika med razpisanim številom zaposlitev za učitelje začetnike v regijah. Z ministrstva so to pisno pojasnili z razlago, da je to že šesti tak razpis in da so bila v okviru prejšnjih vsa sredstva za vzgojno-izobraževalne zavode v vzhodni regiji že počrpana. Vsi kandidati pa se lahko prijavljajo na prosta projektna delovna mesta v katerikoli regiji, poudarjajo na ministrstvu. Predsednik združenja ravnateljev mariborskih osnovnih šol Damir Orehovec ob tem opozarja na neurejenost pripravništva na področju vzgoje in izobraževanja in na to, da je ta razpis edini način, da pripravniki pridobijo strokovni izpit. In zato je interesentov za taka omenjena delovna mesta bistveno več kot je razpisanih mest: »Bi pričakovali, da je vsaj 50 razpisanih mest za vsako regijo. Interes pa je vsekakor velik za ta razpis.«

Povejmo še, da je lahko prijavitelj le javni ali zasebni vzgojno-izobraževalni zavod, ki pa mora pred vložitvijo prijave na razpis opraviti izbirni postopek, skupaj z izbranim kandidatom pripraviti predlog načrta usposabljanja, izpolniti prijavo, in jo, kot zahteva razpis, posredovati ministrstvu.

Predvidena je zaposlitev 61-ih učiteljev začetnikov, pet v vzhodni in 56 v zahodni kohezijski regiji. Foto: BoBo
Predvidena je zaposlitev 61-ih učiteljev začetnikov, pet v vzhodni in 56 v zahodni kohezijski regiji. Foto: BoBo