Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na kliniki za pediatrijo v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru znova opozarjajo, tako kot že vrsto let, na precejšnjo prostorsko stisko oziroma pomanjkanje postelj v tej ustanovi. Pri tem pa se že toliko časa obljubljena nadgradnja pediatrične klinike znova odmika.

Obeta se sicer nekaj novih postelj na intenzivni enoti, vendar za celotno pediatrijo število postelj ne zadošča. Na voljo imajo zgolj 60 postelj, od tega jih je 16 namenjenih enoti za intenzivno terapijo in nego in 10 postelj enoti za mladostniško psihiatrijo. Tako da jih za ostale enote ostane le 34. "To je velik primanjkljaj, s tem ne moremo zadovoljivo poskrbeti za hospitalizacijo otrok, še posebej v zimskih mesecih," pravi predstojnica oddelka Nataša Marčun Varda.

Kljub skoraj desetletnim obljubam države o pomoči pri nadgradnji mariborske pediatrične klinike zaposleni še zmeraj upajo, da jim bodo vendarle prisluhnili, saj si otroci zaslužijo primerno obravnavo - tako oni kot tudi starši, ki spremljajo bolne otroke. "Četudi se nadgradnja pediatrične klinike znova zamika zaradi drugačnih prioritet v državi, bo potrebno razmišljati, da se ta projekt realizira na drugačen način," poziva pristojne Nataša Marčun Varda.

Ena izmed rešitev bi bila tudi izpraznitev četrtega nadstropja, kjer so zdaj hospitalizirani otroci po kirurških posegih, o čemer se znotraj bolnišnice prav tako dogovarjajo že vrsto let. "Meni se sicer zdi prav, da so bolni otroci na enem mestu, vendar če ne bo nadgradnje pediatrične klinike, bodo v bolnišnici morali razmisliti o drugačni rešitvi," še izpostavlja predstojnica klinike.

Pred vrati je je še ena zima, ko bo klinika zaradi obolenj dihal še bolj prenapolnjena, zato se tamkajšnji pediatri sprašujejo, kako dolgo bo še mogoče delati v takih razmerah.