Foto: Radio Maribor/Oš Lenart
Foto: Radio Maribor/Oš Lenart

Osnovna šola Lenart letos praznuje 260 let svojega delovanja. V sklopu okrogle obletnice so pod naslovom Vrata na stežaj pripravili že številne prireditve, osrednja pa bo danes ob 17. uri, ko pripravljajo dobrodelni koncert. Zbrana sredstva bodo namenili za nakup igral ob osnovni šoli.

Osnovna šola Lenart praznuje letos 260 let organiziranega šolstva. »Leta 1759 je bil "nastavljen" prvi učitelj, domačin Jožef Sekol. Šola je sicer obstajala že prej, a to je začetek organiziranega šolstva v Lenartu," pojasnjuje ravnatelj Marjan Zadravec.

Šolo v letošnjem jubilejnem šolskem letu obiskuje 507 učencev, še več kot tristo učencev pa obiskuje vrtec, ki organizacijsko spada pod šolo. To je skupaj več kot osemsto otrok. »Naša šola je kot zavod zelo specifična. Smo ena redkih šol v državi, ki izvaja vse štiri programe osnovnošolskega izobraževanja: vrtec, redni program osnovne šole, nižji izobrazbeni standard – to so otroci z lažjo motnjo v duševnem razvoju in pa imamo še posebni program vzgoje in izobraževanja – to so otroci z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju,« še pravi ravnatelj Marjan Zadravec. »Ravno ta raznolikost zagovarja to vključenost, ki jo v družbi zagovarjamo. Namreč, otroci so sicer ločeni po programih, na vseh prireditvah pa sodelujejo skupaj, in pa vsak dan se srečujejo skupaj v jedilnici, v knjižnici… tako da smo vsi skupaj ena velika pestra družina.« Sicer pa, še dodaja ravnatelj, število otrok na šoli raste, kar je pripisati tudi priseljevanju mladih družin v Lenart.

Kot že omenjeno, so ob visokem jubileju pripravili številne prireditve pod motom Vrata na stežaj – in sicer so odprli vrata mnogim bivšim učencem te šole. To bodo storili tudi to popoldne na dobrodelni prireditvi, ki se bo začela ob 17. uri, na njej pa bodo nastopili tako zdajšnji kot nekdanji učenci te šole, med drugim Žan Serčič in skupina Il Divji.