Slovenski podjetniški sklad ima pomembno vlogo pri protikoronski pomoči gospodarstvu. Sklad podjetjem skozi različne produkte letno nameni okoli 120 milijonov evrov, letos pa je za spodbude na voljo okoli 180 milijonov, od tega 52 milijonov zlasti za okrevanje po epidemiji, so izpostavili na današnji predstavitvi finančnih spodbud sklada v Mariboru.

Da so potrebe podjetnikov v kriznih časih velike, pove tudi podatek, da sklad letno sodeluje z več kot dva tisoč podjetji; letos pa so jih skozi različne produkte podprli že več kot 6800. Direktorica sklada Maja Tomanič Vidovič: »Prejšnji teden smo denimo objavili nov COVID razpis za mikrokredite. Zanj smo v tednu dni prejeli že več kot 900 vlog, samo s tega naslova jih pričakujemo več kot tisoč.« V skladu napovedujejo, da bodo imeli za spodbude prihodnje leto na voljo še 10 milijonov več kot letos.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki se je udeležil današnjega dogodka, je ob tem izpostavil, da je država s protikoronskimi paketi hitro pomagala podjetjem pri ohranjanju delovnih mest in likvidnosti ter napovedal pomoč tudi za tiste panoge, ki jih bodo prizadeli zadnji zaostreni ukrepi, kot so zaprtje gostinskih lokalov, omejitev dela v frizerskih salonih, fitnesih in drugi: »Verjemite, da bomo te težave znali na vladi nasloviti tako, kot smo to storili doslej. Maksimalno hitro bomo odreagirali tudi v bodoče. Mislim, da številke Podjetniškega sklada najbolje dokazujejo, da dihamo in čutimo z gospodarstvom, in sproti naslavljamo težave, ki jih je potrebno rešiti.« Najbolj pa bomo slovenskemu gospodarstvu pomagali z odgovornim pristopom do lastnega zdravja, je še izpostavil minister.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal