Trenutno se predvaja:
Maribor -1
12. avgust 2019 ob 08:18 Slovenija Novice

Policisti bodo ta teden poostreno nadzorovali hitrost

Agencija za varnost prometa in policija začenjata tretji, zadnji del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala do 18. avgusta
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Agencija za varnost prometa in policija začenjata tretji, zadnji del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala do 18. avgusta.

Neprilagojena hitrost je še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, zato bodo policisti po vsej državi poostreno preverjali, ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti. Letos policisti beležijo poslabšanje prometne varnosti, to se kaže tudi na področju prometnih nesreč, do katerih prihaja zaradi neprilagojene hitrosti. Letos je zaradi tega umrlo 31 ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh umrlih. V enakem obdobju lani je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo 22 ljudi.

Kot so zapisali na spletni strani policije, želijo z akcijo umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšajo tveganje za nastanek prometnih nesreč in težo njihovih posledic. S poostrenim nadzorom želijo voznike opozoriti, naj bodo bolj pozorni na predpisane omejitve.

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato vozijo hitreje. V času dopustov je tudi promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje. Policisti zato pozivajo, naj se vozniki na pot odpravijo spočiti, naj gredo od doma pravočasno in naj bodo v prometu strpni in umirjeni.

A. H., STA

Nazaj na vrh