Trenutno se predvaja:
Maribor 0
16. april 2018 ob 13:38 Maribor Novice

Politika pod taktirko žensk

V Vitomarcih se je zbralo deset županj
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Slovenske županje so se danes zbrale v Vitomarcih in govorile o lokalni politiki pod taktirko žensk – drugačni plati vodenja občin. V Sloveniji je šestnajst županj, ki upajo, da jih bo po naslednjih volitvah vsaj še enkrat toliko.

»Zagotovo smo ženske lahko bolj uspešne v politiki kot moški, saj imamo nanjo drugačne poglede, prav tako pa tudi na okolje - smo tudi mame in žene in jemljemo skupnost kot nekakšno razširjeno družino; želimo povezati vse občane in občanke v našem okolju,« meni županja občine Kozje Milenca Krajnc.

Ali so ženske preobčutljive za politiko? Županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanović: »Kakor kdaj. Mislim, da lahko ženske marsikaj spremenimo, seveda pa pri tem potrebujemo podporo svojih sokrajanov in takrat bomo še bolj uspešni kot dozdaj.«

Ženske ravnajo v politiki drugače kot moški, trdi predavateljica dr. Simona Kukovič: »Pokažejo se kar velike razlike, nekaj zaradi same narave žensk in moških; nekaj pa zaradi tega, ker smo ženske bolj čustvene, smo bolj odprte do družbe in iščemo konsenz

Moški se v politiki velikokrat usmerjajo v gospodarstvo, zaposlovanje, fiskalno politiko, kmetijstvo, logistiko, ženske pa denar raje razdelijo v tako imenovane mehke politike, to so: več igral za otroke, varne poti v šolo, varstvo starejših občanov, več zelenih površin in višji socialni transferji.

Tamara Zupanič Čučnik, *

Nazaj na vrh