Foto: 86-letni Feliks Kaučič je bil še pred tremi meseci po možganski kapi skorajda nepokreten, s pomočjo mariborskega Centra za pomoč na domu pa se je postavil na noge. Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: 86-letni Feliks Kaučič je bil še pred tremi meseci po možganski kapi skorajda nepokreten, s pomočjo mariborskega Centra za pomoč na domu pa se je postavil na noge. Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Mariborski mestni svetniki so na zadnji seji potrdili višje cene pomoči na domu, a te za uporabnike ostajajo nespremenjene, saj bo razliko v ceni – gre za 16 tisoč evrov na leto - pokrila občina. Pomoči potrebnih je na območju mariborske občine iz meseca v mesec več. Mariborski center za pomoč na domu trenutno oskrbuje 420 uporabnikov, vsaj 90 jih ostaja na čakalni listi. Da bi lahko pomagali kar največ ljudem, imajo v načrtih širitev programov in tudi števila zaposlenih.

Po izkušnjah Centra za pomoč na domu vse več starejših potrebuje nego, klasične gospodinjske pomoči skorajda ni več. Od oktobra lani uporabnikom omogočajo tudi brezplačne storitve fizioterapije, delovne terapije in dietetike. Rezultati projekta CrossCare so, kot ponazarja direktorica Barbara Žgajner, izjemni: "Gospod se je z našo pomočjo, s pomočjo celotne službe, delovne terapevtke, ki je delala prav posebej z njim vaje - tudi motivacijske - po šestih postavil na svoje noge in shodil."

Tudi 86-letni Feliks Kaučič je bil še pred tremi meseci po možganski kapi skorajda nepokreten, danes pa: "Grem po stopnicah s 'polnim gasom'. Zdaj meni ni tak težko."

Stanje v Mariboru in tudi v državi je alarmantno, ugotavljajo socialne oskrbovalke. Brina Kmecl: "Sem se tudi soočila s stvarmi, ki so bile zelo kritične, ker uporabniki niso imeli denarja za preživetje, za hrano."

Ker se vse več starostnikov odloča, da bodo ostali v domačem okolju, število pomoči potrebnih zelo narašča. V Centru za pomoč na domu za prihodnji mesec napovedujejo nov program dolgotrajne oskrbe, ki prinaša tudi 5 dodatnih zaposlitev. Hkrati pa se o dodatnem zaposlovanju oskrbovalk dogovarjajo z mariborsko občino. Dve naj bi zaposlili že v začetku prihodnjega leta.