Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru število hospitaliziranih covidnih bolnikov od začetka januarja ponovno narašča. Ob tem imajo manj sprejemov obolelih stanovalcev domov za starejše, kljub temu pa se pripravljajo na tretji val in ponovno povečanje števila hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Pred dobrim mesecem so v mariborskem UKC-ju dosegli vrh z 230 hospitaliziranimi covidnimi bolniki, nato je do konca decembra to število upadlo na 155, januarja pa spet naraščalo in zdaj zdravijo že 172 covidnih bolnikov. "To je še vedno precej manj kot na vrhuncu, nič pa ni upadlo število covidnih bolnikov na intenzivni negi, ki ves čas vztraja med 45 in 50, kar nas skrbi," pravi strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

V zadnjem obdobju pa beležijo manj sprejemov in hospitalizacij obolelih stanovalcev domov za starostnike, kar nakazuje, da cepljenje vendarle že kaže učinke.

Kljub temu se pripravljajo na tretji val, saj pričakujejo, da se bo število akutnih bolnikov v prihodnjih tednih povečalo in ponovno zapolnilo vse kapacitete. V pripravi je tudi gradnja nove covidne enote za 30 pacientov, ki bo končana predvidoma maja.

Prav tako zaznavajo velik porast ponovnih hospitalizacij pacientov, ki so covid že preboleli, a imajo resne zdravstvene posledice. Te se po besedah Vogrina kažejo z dalj časa trajajočimi poškodbami pljučnega tkiva, ki vodijo v poslabšanje zdravstvenega stanja.

Medtem se je v mariborskem UKC-ju proti covidu že cepilo 1000 zaposlenih, še 500 naj bi se jih ta teden. 800 uslužbencev pa je bolezen že prebolelo, tako da naj bi bilo pred okužbo zaščitenih okrog 60 odstotkov zaposlenih, še dodaja Vogrin.