Trenutno se predvaja:
Maribor 7
24. maj 2019 ob 14:24 Maribor Novice

Pot do četrtega podžupana tudi na dopisni seji neuspešna

Tudi v delu koalcije menijo, da o tako pomembni zadevi, kot je sprememba statuta, ne bi smeli odločati na dopisni seji, zato so se glasovanja vzdržali.
Mariborski župan Saša Arsenovič. Foto: BoBo
Mariborski župan Saša Arsenovič. Foto: BoBo

Mariborski župan Saša Arsenovič je tudi pri drugem poskusu spremembe statuta, ki bi mu omogočila imenovanje četrtega podžupana, dobil košarico mestnega sveta. Ta tudi na dopisni seji ni potrdil njegovega predloga o spremembi statuta. Tokrat so se glasovanja vzdržali tudi nekateri člani koalicije, ki imenovanje četrtega podžupana sicer podpirajo, a menijo, da se o tako pomembnem vprašanju ne sme odločati na dopisnih sejah.

Na dopisni seji, ki je trajala od torka do danes opoldne, je za spremembo statuta glasovalo 26 mestnih svetnikov, potrebnih bi bilo 30 glasov. Proti je bil en mestni svetnik, kar 18 jih je bilo vzdržanih oz. ni glasovalo, med njimi tudi koalicijski LPR in Lista kolesarjev in pešcev. Josip Rotar: "Menimo, da statuta, ki je najvišji akt občine, ne bi smeli spreminjati na tak način, ampak po rednem postopku. France Bučar je nekoč dajal, da se ustava spreminja s tresočo roko in enak odnos moramo imeti tudi pri spreminjanju statuta."
Trije svetniki Liste Kolesarjev in pešcev bi sicer spremembo statuta podprli, saj je bil vanj dodan njihov predlog, da se število poklicnih podžupanov omeji na tri, ostali so lahko nepoklicni.
O spremembi statuta je mestni svet odločal že na prejšnji seji, a je takrat zmanjkal samo glas podpore, zato je župan znova iskal podporo kar na dopisni seji. Poslovnik sicer določa, da se jo skliče le v izjemnih in nujnih primerih, ko sklic redne ali izredne seje ni mogoč ali ko gre za zadeve manjšega pomena.
Za zdaj tako v Mariboru ostajajo trije podžupani: Samo Peter Medved, Helena Kujunžič Lukaček in Gregor Reichenberg, ki funkcijo opravlja nepoklicno. Za položaj četrte podžupanje pa je predvidena Alenka Iskra, ki naj bi funkcijo prav tako opravljala nepoklicno. Ali bo sprememba statuta uvrščena na dnevni red, junijske redne seje, še ni znano.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh