Javni zavod Lekarne Maribor so se z epidemijo covid-19 dobro spopadle, ocenjuje direktor Albin Turk. Čeprav njihove poslovalnice že štirinajst dni ponovno obratujejo po ustaljenem delovnem času, pa pri njih še zmeraj veljajo vsi preventivni ukrepi.

Med epidemijo so v javnem zavodu Lekarne Maribor dobro opravljali svoje poslanstvo, pravi Albin Turk: »Svoje poslanstvo smo opravili tudi v teh težkih razmerah, saj so bili v tem času farmacevti in zdravila na razpolago dostopni vsem našim pacientom. Pri tem pa moram pohvaliti samozaščitno delovanje tako pacientov kot zaposlenih.« Nobeden od 173 zaposlenih se namreč ni okužil z novim koronavirusom, poudarja sogovornik.

Od 4. maja lekarne ponovno poslujejo po ustaljenem urniku, kot pred razglasitvijo epidemije. In čeprav je ta uradno preklicana, še vedno veljajo varnostni ukrepi, med drugim posamično vstopanje, Turk pa meni, da to in siceršnje samozaščitno obnašanje ne moti samega procesa izdaje zdravil.

Povpraševanje po maskah in razkužilih se je umirilo, dovolj pa je tudi zalog, pravi Turk: »Problematičen sta bila zadnji teden v marcu in začetek aprila, ko so bile dobave otežene, sedaj pa zadeva teče normalno.«

Velika večina zaposlenih se je že vrnila na delo, epidemija pa je za nekaj mesecev, predvidoma do septembra, zavrla začetek obnove in razširitve osrednje enote – lekarne na Taboru.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal