Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Čeprav so sprostitve na področju šolstva veljale že pretekli teden, bodo v vzhodnem delu Slovenije v praksi obveljale v ponedeljek, po koncu zimskih počitnic. Ekipe mariborskega zdravstvenega doma so v ta namen organizirale množično hitro testiranje šolnikov iz mariborske in okoliških občin.

Levji delež današnjega testiranja poteka v dvorani Univerzitetnega športnega centra. 45 uslužbencev zdravstvenega doma, razdeljenih v 9 ekip, pričakuje okoli 2800 mariborskih šolnikov. Prvi so prišli že ob devetih.

Nekateri so nam dejali, da hitro testiranje ne povzroča težav in da je koristno, nekateri pa so v njegovo zanesljivost podvomili.

Še šest mobilnih ekip pa testira okoli 1200 šolnikov v okoliških občinah. Pozitivne izvide hitrih testov bodo potrjevali še s PCR testi, pojasnjuje pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus:

"V dogovoru z ravnatelji osnovnih in srednjih šol smo se odločili za ta dan, soboto, ker imajo s tem tudi še dodano možnost dodatne organizacije pouka, če pride pri kom do pozitivnega rezultata."

Ker državnih hitrih testov več nimajo, testiranje opravljajo s tistimi, ki so jih kupili sami. Ker so se ob šolskih sprostile tudi druge dejavnosti, ocenjujejo, da bodo v prihodnje tedensko opravili okoli 10 tisoč testiranj. Z dobavami za zdaj ni težav. V ponedeljek bodo testirali zaposlene v vrtcih, v sredo pa še na univerzi, dodaja sogovornik:

"Prvega marca pa pričnemo ponovno s tistim našim kontinuiranim testiranjem na samem terenu, tako kot smo že delali v preteklih tednih pred počitnicami, torej da pridemo na šolo in potestiramo ljudi z mobilnimi timi."

Pojasnjuje pomočnik direktorja zdravstvenega doma. Ob prvem množičnem testiranju mariborskih in okoliških šolnikov konec januarja je bila stopnja okuženosti nizka: od skoraj 2500 testiranih je bilo pozitivnih 22. Današnji rezultat pa bo znan zvečer.