Trenutno se predvaja:
Maribor -2
12. september 2019 ob 12:50 Ptuj Novice

Predstava, ki govori o domišljiji in igri

Danes ob 18 ih bodo predstavo Hevreka! premierno uprizorili mladi igralci Nik Škrlec, Lena Hribar in Urban Kuntarič
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V Mestnem gledališču Ptuj bodo danes v sodelovanju z Zavodom Margareta Schwarzwald premierno uprizorili predstavo za mlade od starosti 11 let naprej z naslovom Hevreka!, s predstavo pa želijo pri gledalcih spet zanetiti strast do ustvarjalne misli in jim na svež način predstaviti znanstvene teme, ki so lahko velikokrat dolgočasne.


Predstava Hevreka! je delo treh mladih igralcev, Nika Škrleca, Lene Hribar in Urbana Kuntariča, njen cilj pa je razbiti okostenelost misli pri mladih gledalcih. »Čeprav je to predstava, ki je za svojo temo vzela znanost, mislimo, da je to predstava, ki govori o domišljiji in igri, saj v resnici znanstvenika in umetnika ne ločuje toliko stvari, kot pa ju združuje.«
pravi igralec Nik Škrlec. Vsako znanstveno odkritje je namreč poskus razumevanja sveta, vsako umetniško delo pa je poskus izražanja sveta, dodaja igralec: »Pri samem dejanju ustvarjalnosti pa je vedno bistvena igra, in to bi radi posredovali našim gledalcem. Spomnili bi jih radi, da snovi, ki se jih učimo v šoli, niso nastale kot same sebi namen, ampak so nastale kot živ in dinamičen preblisk, ki v sebi nosi bogato jedro igrivosti in to je v resnici material za našo predstavo.«

Proces predstave je malo drugačen kot ponavadi, je malo bolj nor, saj predstavo oblikujejo sproti, v nekaj, kar komunicira z mladimi pa tudi nekaj, kar je zanimivo igralcem samim. Za koncept predstave so vzeli računalniško igrico, vsako stvar iz snovi fizike pa so poskušali ugledališčiti in postaviti v nek fantazijski svet. Igralka Lena Hribar: »V bistvu poskušamo vse fizikalne pojme in zakone spraviti v podobe, da si jih tudi gledalci lahko zapomnijo. Zanimivo je, da pred predstavo nisem vedela kaj so Newtnovi zakoni, oziroma sem že pozabila, zdaj pa jih končno res razumem."
Skratka, želeli so združiti komedijo in fiziko, nastal je znanstveni cirkus, ki je zdaj znanstvena igrica in v Mestnem gledališču Ptuj na ogled mlajšim in starejšim.

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh