Trenutno se predvaja:
Maribor 26
9. september 2018 ob 23:29 Maribor Novice

Preiskovalni sodnik izpustil Andreja Šiška

Obrazložitev odločitve še ni znana
Policisti so Andreja Šiška najverjetneje odpeljali v pripor. Foto: BoBo

Preiskovalni sodnik je Andreja Šiška, ki je bil od četrtka v policijskem in nato še v sodnem pridržanju, izpustil na prostost, čeprav je tožilstvo zahtevalo uvedbo pripora zaradi ponovitvene nevarnosti. Kot je znano, mu očitajo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve, potem, ko se je prejšnjo soboto pod njegovim vodstvom domnevno postrojila in prisegla paravojaška organizacija Štajerska varda.

Preiskovalni sodnik je Andreja Šiška včeraj zasliševal od 14. ure popoldne, nato pa je sporočil, da si bo za odločitev vzel še nekaj časa. Nekaj po 21. uri pa nam je njegov odvetnik Viktor Osim sporočil, da je Šiško prost.

Šiško nam je povedal, da je izpustitev pričakoval in da je s svojmi dejanji izpolnil svoje cilje - pridobiti medijsko pozornost, ki je je po njegovem med predsedniško kandidaduro dobil premalo. Njegov zagovornik pa pričakuje, da bo tožilstvo od pregona odstopilo.

Sodnikova obrazložitev bo predvidoma znana danes, do takrat pa je brez komentarja vodja mariborskih okrožnih tožilcev Darko Simonič. Kot pa nam je povedal po telefonu, je lahko sodnik upošteval dva vidika: ali niso bili podani priporni razlogi ali pa sodnik ni prepoznal kaznivega dejanja. Simonič je sicer v delo tožilcev prepričan. Dodaja še, da sodnikova odločitev očitana dejanja na nek način legitimizira in da bo njihovo delo zdaj še težje. V zadevi Štajerska varda je sicer za enako kaznivo dejanje v sostorilstvu osumljena še ena oseba, ki je na prostosti.

Bratko Zavrnik

Nazaj na vrh