Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Vse pogostejša kardiološka bolezen je srčno popuščanje. Strokovnjaki menijo, da smo z njo premalo seznanjeni, pri tem pa je neozdravljiva. Zato je toliko bolj pomembno, da je bolezen dovolj zgodaj prepoznana, da se zdravljenje začne čim prej in se lahko izognemo hudim zapletom ali odpovedi srca.

Ko srce ne zmore črpati toliko krvi, kot bi jo potreboval naš organizem, se v našem telesu začno spremembe. Ne spreglejmo jih in simptomov ne pripisujmo slabi telesni pripravljenosti ali morebiti prvim znakom staranja, temveč se odpravimo k zdravniku, saj je srčno popuščanje kljub neozdravljivosti mogoče uspešno zdraviti in upočasniti.

Bolezen je pri ljudeh pred štiridesetim letom starosti redkejša, pogostejša je pri starejših. V Sloveniji živi s srčnim popuščanjem že preko 30 tisoč bolnikov. Najznačilnejši znaki te bolezni so zadihanost, težka sapa, otekanje nog, kašljanje, utrujenost ...

Najpogostejši vzroki za srčno popuščanje so dolgotrajna sladkorna bolezen, povišan krvni pritisk, pri mlajših pa obstaja nevarnost za srčno popuščanje, če so preboleli srčni infarkt. Zato nas zdravniki pozivajo, da moramo ob bolečini v prsnem košu takoj k dežurnemu zdravniku.