Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na mariborski vstopni točki za covid dnevno odvzamejo bris več kot 300 osebam s sumom na okužbo s koronavirusom, zato so v zadnjih dneh zmogljivosti še povečali. Močno narašča tudi število okužb. Ker pa je delo organizirano tako, da ne prihaja do gneče, se pojavljajo govorice, da podatki o obsežnem testiranju ne držijo. Predstavniki mariborskega Zdravstvenega doma te govorice zavračajo.

Osebje mariborske vstopne točke za covid med delovniki dnevno odvzame okoli 330 brisov, ob koncih tedna pa med 250 in 270. V zadnjih dneh je pozitivnih okrog tretjina, pravi pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus: "Tako, da je res to tako katastrofalna številka, torej, vidi se, da je to že praktično nenadzorovan porast števila okuženih."

Ker se število naročenih povečuje, so zmogljivosti povečali z dvema bivalnima kontejnerjema Civilne zaščite, saj se je čakanje podaljšalo tudi na dva dni. Trudijo se ga skrajšati na do 24 ur, a vedno jim ne uspe. Odprli pa so tudi dodatno ambulanto, pojasnjuje Jus: "Za tiste paciente, ki so že okuženi s COVID-om, pa ne morejo obiskati svojega osebnega izbranega zdravnika iz preventivnih razlogov."

Kadrovskih in organizacijskih težav za zdaj nimajo. Naročeni, ki jim bris največkrat vzamejo kar v avtomobilu, se navodil držijo, prihajajo ob dogovorjenem času, zato gneče na vstopni točki praviloma ni. Na spletnih omrežjih so zato nastale govorice, da podatki o tako velikem obsegu testiranja niso resnični.

"To ne drži, tako da, tisti, ki dvomijo: pridite, dajte se javit kot prostovoljci, nam boste pomagali pri naročevanju, pri sprejemanju telefonskih klicev, pri elektronskih sporočilih, pa boste videli, kakšna je obremenitev," sklene pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma Aleksander Jus.