Pohorska vzpenjača Foto: BoBo
Pohorska vzpenjača Foto: BoBo

Podjetje Marprom, ki upravlja smučišča na Mariborskem in Ruškem Pohorju, se na prihajajočo zimsko sezono pripravlja normalno. Kako bo smuka prilagojena protikoronskim ukrepom, pa še ni znano.

Če bo vreme ugodno, bo Marprom zagnal žičniške naprave sredi decembra. Za podatek, kakšen bo takrat nabor ukrepov, pa bo treba počakati na analizo epidemioloških razmer in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pravi predstavnik Marproma Miha Rubin.

Trenutno se posvečajo pripravi smučarskih terenov in vzdrževalnim delom na žičnicah in drugi opremi. Oktobra in novembra bodo opravili tudi redna vzdrževalna dela na gondoli.

Predprodaja sezonskih vozovnic še traja

Predprodaja sezonskih vozovnic bo trajala do konca oktobra. Doslej so jih prodali okoli 1100, kar je nekaj manj, kot lani v tem času, verjamejo pa, da se bo prodajni rezultat še izboljšal.

Upajo na hladnejšo zimo, kot je bila lanska, ki je podjetju prinesla izgubo. Bojijo pa se morebitnih omejitev prehajanja mej, ki bi odgnale tuje smučarje. Ob morebitnem podaljšanju veljavnosti turističnih bonov pa se nadejajo več domačih gostov.

Lani so zabeležili 135 tisoč obiskovalcev, od tega 100 tisoč smučarjev, kar je bilo manj kot leto poprej, zato upajo, da bodo to število letos presegli.

Predviden še drag nakup

Rubin razkrije, da večja investicijska vlaganja niso predvidena. Čaka pa Marprom, ki je bil zaradi izgube letos dokapitaliziran, v okviru dogovora med mariborsko občino in slabo banko nakup žičnic na Ruškem Pohorju za 1,4 milijona evrov. Ker dogovor še ni dokončno sklenjen, tega še ne komentirajo.