Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Mariboru naj bi po več letih prizadevanj prihodnje leto odprl vrata Muzej nacističnega taborišča sovjetskih ujetnikov. Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne je namreč prejel sredstva Ruske federacije, ki jih bo namenil za delovanje muzeja, sredstva za naložbo v celovito obnovo stavbe nekdanjega nacističnega taborišča v Melju pa bodo morali še zbrati.

O višini prejetih ruskih sredstev direktor Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Janez Ujčič ne želi govoriti, pojasni pa, da gre za 9-letno pogodbo, ki financira dejavnosti centra, ne pa tudi večjih investicij. Sredstva za naložbo v prostore nekdanjega nacističnega taborišča Stalag v Einspilerjevi ulici, kjer je v letih 1941 in '42 v nečloveških razmerah umrlo več tisoč sovjetskih ujetnikov, bodo skušali pridobiti pri različnih fundacijah.

"Pričakujem, da bomo investicijo končali v dveh do treh letih, ko bo končana, pa bo Maribor gotovo ena najpomembnejših spominskih točk obeh držav v Sloveniji, poleg Ruske kapelice in spomenika na Žalah," dodaja Ujčič. Že prihodnje leto naj bi uredili osnovne prostore muzeja v pritličju nekdanjega taborišča in pripravili razstavo ob 75-letnici zmage nad nacizmom. Za zdaj center nima zaposlenih, še letos naj bi zaposlili tri strokovnjake.

Sodelujejo tudi z Muzejem narodne osvoboditve, prostore nekdanjega taborišča pa najemajo od mariborske občine, ki jih je pred dvema letoma odkupila od zasebnika. Stroške dosedanjih razstav in ureditve konferenčne dvorane sta financirala rusko veleposlaništvo in Ruski center za kulturo in znanost. Jutri v njej pripravljajo mednarodno konferenco o pomenu slovenskega narodnoosvobodilnega boja za zmago nad nacizmom z udeležbo strokovnjakov iz desetih držav.