Foto: Jože Žura
Foto: Jože Žura

Z novo organizacijo pod mariborski Center za socialno delo po novem spadajo tudi sedanji centri Lenart, Pesnica, Ruše in Slovenska Bistrica. A sprememba je zgolj formalna, pravi direktorica Marjana Bravc. Se pa bo v okviru mariborskega centra oblikovala nova strokovna služba za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev: "Tu se bojo za celotno območje reševale letne vloge- otroški dodatki, subvencije vrtcev, štipendije, subvencije kosil."

Vsem naštetim od januarja tudi ne bo več treba oddajati vlog za podaljšanje teh pravic, domov bodo dobili le informativni izračun: "Informacijski sistem bo nastavljen tako, da bo sam ponudil, da je pravica že potekla in jo je treba obnoviti - in bo to sistem sam nadaljeval."

To bo veljalo tudi že za vse, ki jim naštete pravice potečejo že decembra letos. Ne bo pa center za socialno delo avtomatično podaljševal pravic upravičencem za denarno socialno pomoč, varstveni dodatek in subvencije za stanovanje. Te vloge bo treba še naprej oddajati. Seveda pa, kot poudarja Bravčeva: "Je pa pomembno, da ljudje vedo, da pa prva vloga je pa vedno potrebna."

Še to. Prvi teden v oktobru zaradi nadgradnje informacijskega sistema ne bo mogoče oddati vloge v elektronski obliki, preko e-portala. Kljub temu pa po zagotovilih težav pri izplačilih naj ne bi bilo.