Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Znanih je več podrobnosti o torkovi akciji policije in Finančne uprave, v sklopu katere so izvedli 31 hišnih preiskav in pridržali 14 slovenskih državljanov. Preiskovali so dejanja dobro organizirane hudodelske združbe, ki ji očitajo večmilijonsko davčno zatajitev in pranje denarja.

Združba naj bi iz Slovaške tovorila netrošarinsko motorno olje in s ponarejenimi listinami dokazovala njegovo prodajo neposredno na Ciper, Malto in v Bolgarijo. Preiskovalci pa sumijo, da so ga hudodelci v resnici v okolici Maribora z aditivi spreminjali v trošarinsko dieselsko gorivo in ga neobdavčeno prodajali v Italijo. Predvsem na gradbišča, za potrebe delovnih strojev, je pojasnil vodja mariborskih kriminalistov .

To so počeli s pomočjo slamnatih podjetij, kamor so zaposlovali pomoči potrebne osebe z družbenega roba z obljubami hitrega zaslužka, med tem ko so organizatorji ostali skriti.

Osumljenci naj bi se s kaznivimi dejanji izognili plačilu davka v višini 3,3 milijona evrov. Za nameček so z nevarnimi snovmi ravnali neustrezno in s tem ogrožali ljudi in okolje.

Pridržali so 14 oseb. Za 6 domnevnih glvanih organizatorjev nelegalnega početja je bilo odrejeno sodno pridržanje, ostale so izpustili na prostost.

Osumljenci naj bi denar tudi prali. Podrobnosti o tem policisti še ne razkrivajo.