Trenutno se predvaja:
Maribor 4
1. februar 2018 ob 12:09 Maribor Novice

Sanacija razlitega olja še kar traja

Sanacija na dvorišču mariborske občine bo trajala še do junija
Sanacija bo trajala do junija. Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Skoraj dve leti bosta minili od takrat, ko je zaradi dotrajanega cevovoda iz občinske cisterne v zemljo izteklo od pet do šest tisoč litrov kurilnega olja. Sanacija razlitega olja na dvorišču mariborske občine še vedno ni končana.

Nevarnosti za onesnaženje vode in okolja ni

“Storili smo vse, da smo preprečili onesnaženje vodnega vira Vrbanski plato in reke Drave,” poudarja Brigita Čanč iz Medobčinskega urada za varstvo okolja. Sprva so izkopali štiri kubične metre zaoljene zemljine in jo odpeljali na uničenje v Novo mesto. Sledil je program sanacije. Ugotovili so, da se olje zadržuje na območju dvorišča občine: »V postopku smo nato zgradili devet pizometrov v radiusu 50 metrov od izlitja in dva dokaj močna črpalna vodnjaka za zadrževanje zaoljene vode na območju občinskega dvorišča,« pojasnjuje Čančeva in dodaja, da so izčrpali okoli dva kubična metra zaoljene tekočine in jo predali v uničenje.

Več kot polmilijonska sanacija bo trajala do junija

Sanacijo bodo končali do junija, saj je treba zagotoviti, da v izčrpani vodi ne bo več olja. »Tega olja praktično skoraj ni več. Pride do biorazgradnje olja v zemljini, to je naravni proces, na ta način se zadeva mineralizira in stabilizira,« še pojasnjuje Čančeva. Mariborska občina bo za celotno sanacijo odštela okoli 540 tisoč evrov.

Aljaž Mejal, ×

Nazaj na vrh