Trenutno se predvaja:
Maribor 6
20. maj 2019 ob 14:26 Maribor Novice

Se bo Akvarij-terarij izselil iz parka?

Na občini bi ga preselili k Dravi, v Bresternici predlagajo območje nekdanjega motela
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Mariborski Akvarij-terarij še vedno domuje v skoraj 100 let stari stavbi v Mestnem parku, ki je povsem dotrajana: pogreza se v temeljih, dotrajani so električne inštalacije, toplovodno omrežje, strojna oprema in stavbno pohištvo. Njegova lastnica, mariborska občina, je - kot kaže - opustila idejo o novogradnji pod vznožjem Mestnega vrha in išče novo lokacijo, ta naj bi bila ob reki Dravi. V Krajevni skupnosti Bresternica predlagajo, naj občina nov akvarij zgradi na območju nekdanjega motela Jezero v Bresternici.

Vodstvo mariborske občine, kot kaže, ne bo sledilo pobudi, ki jo je na zadnji seji mestnega sveta dala Lista kolesarjev in pešcev, da naj se ob že predvideni prenovi promenade in sprehajalnih poti v Mestnem parku loti tudi gradnje novega Akvarija-terarija na zahodni strani parka, v skladu z idejno dokumentacijo izpred desetih let, ki je bila izbrana na javnem razpisu in potrjena v mestnem svetu. Podžupan Samo Peter Medved: "Nagibamo se k rešitvi, da bi Akvarij-terarij preselili v drug objekt, saj je sedanja stavba v zelo slabem stanju. Potrebna bi bila takojšnje sanacije in večjih investicijskih vlaganj, zato je to ta hip zelo aktualna tema, vendar še ne morem reči, kako se bomo odločili."
Z občine so še sporočili, da novo lokacijo akvarija vidijo ob reki Dravi. V Bresternici ocenjujejo, da bi bilo za novi akvarij primerno območje nekdanjega motela Jezero. Po besedah predsednika Krajevne skupnosti Bresternica-Gaj Primoža Hedla si želijo, da bi "občina našla skupen jezik s Termami Maribor oz. ruskimi lastniki in to zemljišče odkupila ali zamenjala, tako da bi spet bilo na voljo Mariborčanom za preživljanje prostega časa."
Med prednostmi Hedl navaja tudi lahko dostopnost in dovolj prostora za parkiranje, ob tem pa bi na območju, ki je zdaj v lasti Term, lahko ob akvariju uredili tudi športno-rekreativne površine. Ali med možnostmi razmišljajo tudi o tej lokaciji, na občini niso pojasnili.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh