Foto: Dani Modrej
Foto: Dani Modrej

Problematika brezdomstva v Sloveniji je po regijah zelo podobna – smo slišali pred dnevi, na srečanju izvajalcev mreže Brezdomni do ključa, ki so se srečali na Ptuju. Razkrili so velike težave – od pomanjkanja kadra do slabe stanovanjske politike in vse več starejših brezdomnih z zdravstvenimi težavami. Želijo si, da bi jih slišali v pristojnih ustanovah in pomagali pri reševanju.

Zavetišča za brezdomce bi morala biti zgolj vstopna točka na poti reševanja težav, so opozorili v društvu Kralji ulice; zdaj pa si bolnišnice, zavetišča, centri za socialno delo in Domovi za upokojence ljudi podajajo celo tako dolgo, da ti na koncu v zavetišču umrejo. Strokovna delavka v društvu Kralji ulice Hana Koša: "Ves sistem mora preseči samo začasno kratkorajno reševanje nekega umika s ceste."

Nasploh se v mreži Brezdomni do ključa pritožujejo nad slabo stanovanjsko politiko, ki da je tržno usmerjena. Vodja najmlajšega programa pri nas, programa Kamra pri društvu Ars Vitae na Ptuju, Amadeja Kokot: "Finska je spremenila stanovanjsko problematiko v tej smeri, da razmišlja, najprej hiša, stanovanje, potem pa vse ostalo."

Velika težava so vse starejši in bolni brezdomci, gibalno ovirani, inkontinentni, z duševnimi motnjami in odvisnostmi. Bronja Habjanič z negovalnega oddelka v Splošni bolnišnici Ptuj pravi, da se zgodi, da odpuščene paciente napotijo v zavetišče za brezdomce, "in ti pacienti potem zelo hitro, ker so te motnje povezane s kroničnimi obolenji, pristanejo v bolnišnici in je to začaran krog."

Strokovni delavci v socialnih programih za brezdomne osebe niso usposobljeni negovalci, poudarjajo. Vodja mreže izvajalcev Brezdomni do ključa Boštjan Cvetič pa dodaja: "...Ker enostavno ne moreš slediti vsem stvarem in se fotokopirat, kje še je, da si pogosto deklica za vse, Tu ni sistemizaicje, ki bi tudi lahko vzdržala le na papirju, ker je lahko ponedeljek takšen, torek pa potem čisto drugačen. "

Ob vseh starih težavah se je pokazal še nov trend, opozarjajo v društvu Kralji ulice - vse več je brezdomnih družin, samo letos jih je v osrednji Sloveniji za nastanitev zaprosilo sedem.