Na ponedeljkovi skupščini javnega podjetja Mariborski vodovod je ta podelila razrešnico nadzornemu svetu družbe, ne pa tudi direktorju Danilu Burnaču. Preverili smo, ali to pomeni, da mu vodstvo mariborske občine, ki je večinska lastnica podjetja, odreka podporo.

Mariborska občina je 75-odstotna lastnica Mariborskega vodovoda, torej so v njenih rokah domala vsi vzvodi pri imenovanju in odstavljanju vodstva tega podjetja. Kje tiči vzrok, da letna skupščina, na kateri se zberejo lastniki, ni podelila razrešnice vodstvu podjetja, smo preverjali na mariborski občini. Kjer pa so s prvimi informacijami skopi. A kot kaže, je prišlo med županstvom in direktorjem vodovoda Danilom Burnačem do kratkega stika pri viziji nastajajočega Javnega holdinga, kjer bodo združena vsa javna podjetja oz. podjetja v večinski občinski lasti, kamor spada tudi Mariborski vodovod. Na vprašanje, zakaj se mariborska občina ni odločila podeliti razrešnice Burnaču in ali ta še vedno uživa podporo občinskega vodstva ter ali bo občina začela iskati novega direktorja, so namreč odgovorili, da Mestna občina Maribor kot največji delničar Mariborskega vodovoda pričakuje brezkompromisno podporo zastavljene strategije Javnega holdinga. Želijo si, da bi vsa javna podjetja združena v holding z vsem svojim znanjem in izkušnjami podpirala skupno stališče glede prihodnje organizacijske strukture in skupne vizije holdinga.

Skupščina Mariborskega vodovoda je soglasno potrdila letno poročilo o poslovanju družbe v lanskem letu, ki je imela 14,6 milijona evrov prihodkov in slabih 48 tisoč evrov dobička. Kot so zapisali na spletni strani Mariborskega vodovoda, je skupščina ob tem podelila razrešnico nadzornemu svetu, na predlog največjega izmed devetnajstih lastnikov, t.j. mariborske občine, pa upravi družbe ni podelila razrešnice. Na odziv Burnača in na podrobnejša pojasnila občine še čakamo.

Okoli 130.000 Slovencev se z vodo oskrbuje iz lastnih zajetij. Foto: EPA
Okoli 130.000 Slovencev se z vodo oskrbuje iz lastnih zajetij. Foto: EPA