Slika je simbolična. Foto: Reuters
Slika je simbolična. Foto: Reuters

Od ponedeljka je za šolarje zadnjih treh razredov osnovnih šol in dijake srednjih šol obvezna uporaba mask v zaprtih prostorih, če jih ni mogoče razporediti na razdaljo metra in pol. Med izjeme pa niso uvrščeni učitelji, kar tako njim kot učencem povzroča številne težave.

Da bi se izognili uporabi mask, se nekatere osnovne šole, ki smo jih poklicali, trudijo učence razporejati na ustrezno razdaljo, a to najbrž vsem ne bo uspelo, pravi ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča Limbuš in vodja Kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol Mojca Kirbiš. Za učitelje izjema ne velja, kar jim povzroča težave tako pri počutju kot pri podajanju snovi.

"Problem je že tako govorjenje, potem pa je tukaj na pirmer še tuj jezik, kjer je nujno, da bi otrok videl učitelja v ustnice, da bi ga razumel. V kakšnem razredu pa imamo tudi kakšnega otroka, ki slabše sliši ..." našteva Kirbiševa.

Odzivi staršev so različni, od negativnih do razumevajočih, še pravi sogovornica. Predsednik Aktiva svetov staršev mariborskih in okoliških osnovnih šol Alen Bastič se zaveda, da je večurna uporaba mask težavna, a nujna, če želijo preprečiti okužbe in ponovno uvedbo šolanja na daljavo.

"Koliko sem jaz imel informacije, tudi od svojegha sina, je v bistvu tako, da nošenje mask ni nikomur 'fajn', ampak so se sprijaznili s tem in ne delajo večjih problemov," pravi sogovornik.

Z razporejanjem otrok imajo težave srednje šole, pravi ravnatelj Prve gimnazije in vodja aktiva mariborskih srednješolskih ravnateljev Herman Pušnik. Tisti, ki v šolo prihajajo z javnim prevozom, maske nosijo tudi do deset ur dnevno.

"Konec koncev jih tudi mi učimo kritičnega odnosa do vseh podatkov in vrednotenja. Ugotavljajo, da so številke okuženih v njihovem starostnem obdobju v sorazmerju z ostalimi našimi skupinami precej nižje in ne razumejo tega ukrepa," pojasnjuje ravnatelj.

Maske, ki jih je treba menjavati večkrat dnevno, pa predstavljajo tudi strošek.