Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

12 milijonov evrov vredna sortirnica odpadkov podjetja Snaga, ki je do letošnjega junija delovala poskusno, kljub nekaterim težavam zdaj obratuje normalno, a zaradi pomanjkanja poslov še ne daje pričakovanih ekonomskih učinkov. Zato sta prioriteta podjetja sprememba okoljevarstvenega dovoljenja in pridobivanje novih poslov.

Kljub nekaterim pomanjkljivostim, ki jih odpravljajo v sodelovanju z izvajalcem, podjetjem Kostak, sortirnica normalno predeluje odpadke osmih izmed enajstih občin ustanoviteljic podjetja Snaga. Ker pa so pri načrtovanju investicije razmere na trgu ocenili drugače, kot se je izkazalo v praksi, pa obrat še ne daje pozitivnih finančnih učinkov, pravi začasni direktor Snage Alan Perc. Trenutno sortirajo le mešane komunalne in kosovne odpadke, pridobiti pa želijo še dovoljenje za sortiranje embalaže, kar bi možnosti poslovanja razširilo.

Po besedah direktorja sortirnica izgube sicer ne ustvarja, ne ustvari pa dovolj za odplačilo naložbe, zato se z bankami dogovarjajo za podaljševanje moratorija na odplačevanje kreditov. K sodelovanju si prizadevajo pritegniti še več občin, tudi nekaj soustanoviteljic, ki sortirnice še ne uporabljajo.

Mariborska sortirnica ima dovoljenje za predelavo 53.000 ton odpadkov na leto, trenutno pa je zasedenih dobrih 62 odstotkov kapacitet.