Trenutno se predvaja:
Maribor 13
13. junij 2018 ob 14:02 Maribor Novice

Spet novi primeri ošpic v Mariboru

Med obolelimi tudi zdravnica in medicinska sestra
ošpice
Nov primer ošpic v Mariboru Foto: Reuters

Po treh obolelih za ošpicami v maju v UKC Maribor beležijo nove primere te bolezni. Kot so potrdili, sta od sobote med obolelimi dva zdravstvena delavca in bolnica, ki se je okužila od prvega obolelega - ta je bolezen prinesel iz Srbije. Vsi trije novi bolniki z ošpicami so bili obravnavani ambulantno in se zdravijo doma.

Med tremi novimi primeri obolelih z ošpicami sta zdravnica in medicinska sestra, obe sta bili v stiku z enoletnim otrokom, ki se je konec maja zaradi ošpic zdravil na pediatričnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. "Medicinska sestra je bila cepljena z enim odmerkom in je v roku 72 ur dobila drugi odmerek cepiva, a kot kaže ni prijelo. Tudi zdravnica je bila cepljena, z obema odmerkoma, a je vseeno zbolela, kar je zelo redko," je pojasnil Karel Turk z mariborske enote Inštituta za javno zdravje. Tretja bolnica, kot dodaja Karel Turk, prihaja iz Makedonije in je sorodnica predhodno obravnavanih obolelih. V zvezi z najnovejšimi primeri ošpic so epidemiologi navezali stik z okoli 300 osebami, ki so bile kakorkoli v stiku z njimi in jih ustrezno zaščitili. A tudi v prihodnje še lahko pričakujemo nove primere obolelih, pravi Turk: "Ne upam si napovedati, da ne bo novih primerov, upam si pa napovedati, da jih ne bo veliko."

V Mariboru je sicer precepljenost 95-odstotna, kar naj bi zadoščalo za kolektivno imunost, kljub temu pa na NIJZ svetujejo: "Ljudje naj preverijo svoje cepilne statuse pri svojih izbranih zdravnikih oziroma v svojih kartotekah."

V zvezi s pojavom ošpic in predvsem o ukrepih tudi znotraj zdravstvenih ustanov bodo jutri na novinarski konferenci odgovarjali v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru.

Katarina Klep Černejšek*

Nazaj na vrh