Kostanj je gozdna drevesna vrsta, ki je razširjena v večjem delu Slovenije. Ni ga v alpskem delu in višjih nadmorskih višinah, sicer pa je pogosteje prisoten na Primorskem in v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji. Pred leti je bil kostanj v Sloveniji že ogrožen, v zadnjih dvajsetih letih pa se je pojavila hipovirulenca, ki njegovo bolezen uničuje.

Foto: Radio Maribor/Zavod za gozdove
Foto: Radio Maribor/Zavod za gozdove


Kostanjev rak je tako napadel virus in zaradi njega je stanje med kostanji boljše kot je bilo, pravi Nenad Zagorac z Zavoda za gozdove, območne enote Maribor: »Še vedno pa zaradi te bolezni letno v našem območju posekamo med deset in petnajst tisoč kubikov kostanjevih dreves.«
Gre za glivično bolezen, najprej se pojavijo znaki rakastih tvorb na deblu in vejah in v nekaj letih, če ni hipovirulence, ta drevesa propadejo.»Ko gozdarji opazijo ta drevesa, jih odkažejo in jih posekamo. S tem se zmanjša prenos glive." Kjer pa opazijo hipovirulentnost, drevesa puščajo, saj tudi za naprej zagotavljajo večjo odpornost proti tej bolezni. Na drevesih, ki jih napade kostanjev rak, ni plodov; »bolj kot kostanjev rak pa vpliva na količino plodov novejša bolezen, ki se je pojavila po letu 2009 v Sloveniji, to pa je kostanjeva šiškarica.« Ta pa dejansko lahko zmanjša količino plodov za 90 odstotkov, še posebej se pritožujejo lastniki nasadov maronov zunaj gozdov. »Iz tega vzroka se v letu 2015 in 2016 naselila osica, ki parazitira kostanjevo šiškarico,«Tako da je bilo v letu 2018 in 2019 zelo malo dreves napadenih s kostanjevo šiškarico, ki prihaja sicer iz Kitajske, še navaja Nenad Zagorac.