Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je izobraževalna in raziskovalna institucija s sedežem v Brežicah, ki se posveča predvsem različnim vidikom turističnega razvoja. Z občino Brežice sta sodelovali v zanimivem projektu Stavi na zdravje, ki govori o tem, kako z inovativnimi oblikami športa doseči zdrav življenjski slog.

Foto: MMC RTV SLO/Občina Brežice
Foto: MMC RTV SLO/Občina Brežice

Občina Brežice že od leta 2011 razvija projekte na področju športa, s katerimi raziskuje različne potenciale športa v povezavi s področjem turizma. V preteklosti so že obdelali ciljno skupino starejših, projekt Stavi na zdravje pa se ukvarja s ciljno skupino mladih med 15. in 29. letom: »Ugotovili smo, da motivacija mladih na področju športa po zaključeni osnovni šoli upada,« pravi vodja oddelka za družbene dejavnosti v občini Brežice Patricia Čular. Pri projektu so imeli pomembno vlogo lokalni partnerji pa tudi partnerji iz Finske, Rovaniemija:
»Kjer smo dejansko videli, kako uporabljajo šport kot model za izboljšanje ne samo zdravja svojih prebivalcev, temveč tudi za izboljšanje kakovosti bivanja.«

Proti koncu projekta so na Fakulteti za turizem organizirali spletno konferenco na temo športa kot vzpodbude za zdravje in športa kot dela turistične ponudbe. Prodekanica za raziskovanje Marjetka Rangus: »Ker naša narava je naše prvotno igrišče in nam omogoča veliko možnosti za športno vadbo in s tem vzpodbuja naše zdravje in boljšo kakovost življenja za naše prebivalce.«

Športni turizem zajema tudi druga področja: športne dogodke, izobraževanje, pa tudi priprave za profesionalne športnike, zato predstavlja šport pomemben del turistične ponudbe in tudi način življenja v lokalnem okolju.