Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V skladu s protiepidemijskimi ukrepi je večina stanovalcev minuli konec tedna morala zapustiti študentske domove. Izjema so tisti, ki imajo v domu stalno prebivališče, mlade družine in tujci. Ministrstvo za izobraževanje pa je v nedeljo s sklepom določilo, da bodo lahko v domovih bivale tudi osebe, ki opravljajo za državo pomembne naloge v času epidemije, kot so pomoč v zdravstvenih zavodih in klicnih službah NIJZ in ministrstev. A kot pojasnjujejo v študentskih domovih mariborske univerze, to ne pomeni naselitev novih stanovalcev.

Številne študente, tudi mariborske, je zaskrbelo, da se bodo v njihove sobe, kjer imajo osebne stvari, naselili novi stanovalci. A so z ministrstva prišla dodatna pojasnila, da gre zgolj za obstoječe stanovalce, pravi predstavnik Študentskih domov Univerze v Mariboru Damir Mlakar: "Gre za študente medicinske fakultete in fakultete za zdravstvene vede, ki pomagajo državi v boju s COVID-om 19, tako da delajo v UKC Maribor."

Dodaja, da je oddaja sob novim stanovalcem neizvedljiva tudi s pravnega vidika: "Študentje niso izseljeni. Študentje so začasno zapustili dom, dejansko pa so vseljeni in imajo veljavne nastanitvene pogodbe."

V domovih mariborske univerze od 2663 ostaja 195 študentov. Tistih, ki pomagajo v kritičnih službah za zajezitev epidemije, je okoli 40, okrog 60 pa je tujih študentov, še pravi Mlakar: "Študentje se, bom rekel, zelo odgovorno obnašajo. Imeli smo sicer manjše probleme, ampak ti so bili res v manjši meri. V prvem valu, se lahko pohvalimo, nismo imeli nobene okužbe, v drugem valu pa izredno majhno število okužb."

Študentski sveti stanovalcev študentskih domov univerz v Mariboru, Ljubljani in na Primorskem pa ministrstvo pozivajo, naj omogočijo bivanje tudi študentom, ki so v socialni stiski, doma nimajo ustreznih pogojev študija na daljavo, si delijo gospodinjstvo z rizičnimi skupinami in okuženimi osebami in tistim, ki so na kraj bivanja vezani zaradi opravljanja študentskega dela.