Foto: EPA
Foto: EPA

Študij na mariborski Medicinski fakulteti, ki praznuje 15-letnico obstoja, je zaključilo že skoraj 800 diplomantov, na fakulteti pa si že več let prizadevajo za uvedbo še študija farmacije in stomatologije. Slednji bi se z vpisom prvih študentov lahko začel že prihodnje študijsko leto, a le, če bo država zagotovila financiranje študijskega programa. Dekan mariborske Medicinske fakultete opozarja, da se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bo v prihodnjih letih krepko primanjkovalo tudi zobozdravnikov.

Načrtovanemu študiju dentalne medicine v Mariboru naj bi Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu prižgala zeleno luč še pred koncem leta, pravi dekan Medicinske fakultete Ivan Krajnc. Zapletov ne pričakujejo: "V strokovnem smislu bo zadeva definitivno odločena do konca decembra tega leta, datum je 20 december."

Za zagon študija in vpis prvih 25 študentov so pripravljeni tudi prostori in oprema in zagotovljen je strokovni kader: "V materialnem smislu je vse končano in lahko štartamo v naslednjem letu brez nekih večjih težav." Še vedno pa ostaja odprto financiranje študija, ki bo na zahtevo države javni in ne samoplačniški, zato dekan Krajnc: "Mora dejansko država zagotoviti finančne sredstva za ta študij univerzi, ker Univerza tega denarja pač nima."

Gre za okoli poldrugi milijon evrov v 6-ih letih. Da je študij dentalne medicine v Mariboru ne le smiseln, pač pa nujno potreben, utemeljuje dekan Krajc s podatkom, da bo zaradi upokojitev v prihodnjih letih začelo primanjkovati tudi zobozdravnikov: "Med stomatološkim kadrom jih je 25odstotkov ali pa 350 po številu, ki so končali študij v nekdanjih republikah Jugoslavije in ti bodo v roku 10 let sigurno vsi že upokojeni."

Slovenija pa zdaj, kot dodaja sogovornik, tega kadra za svoje potrebe nikakor ni sposobna dovolj izobraziti sama, le s programom dentalne medicine v Ljubljani.