Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Mariborski mestni svetniki se zaradi epidemije bolezni COVID-19 namesto na redni marčevski seji sestajajo na dopisni. Med drugim potrjujejo županove protiepidemijske ukrepe in ukrepe za blaženje posledic epidemije, odločajo pa tudi o začetku postopkov za obnovo mariborske javne razsvetljave v javno zasebnem partnerstvu.

Spodbude v obliki finančne in nefinančne pomoči

Mariborski svetniki potrjujejo že veljavne protiepidemijske ukrepe, kot so zaprtje gostinskih lokalov in higienski predpisi v poslovnih prostorih. Na dnevnem redu pa so tudi ukrepi za blaženje posledic epidemije. Gre za oprostitev plačila najemnine za občinske poslovne prostore in nadomestila za uporabo javnih prostorov ter oprostitev plačevanja parkirnin. Občina pa bi pomoč namenila tudi športu: iz proračuna bi financirala nujne stroške zavoda Športni objekti Maribor, na podlagi razpisa pa pomoč namenila tudi športnim društvom.

Na občini ocenjujejo, da bodo zaradi tega proračunski prihodki nižji za 600 tisoč evrov, izpad pa bo odvisen od trajanja ukrepov.

Novi predpisi na področju odpadkov

Svetniki se ob tem posvečajo še drugim temam. Sprejemajo nov odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki med drugim predvideva spodbujanje k ponovni uporabi in popravilu zavrženih izdelkov, obvezno ločevanje odpadkov na večjih javnih prireditvah, vključitev počitniških “vikend” objektov v sistem odvoza odpadkov in prepoved vsakršnega sežiganja odpadkov, odlaganja bioloških odpadkov v neustreznih vrečah, brskanja po zabojnikih z odnašanjem uporabnih odpadkov ter hranjenja živali z biološkimi odpadki.

Javno razsvetljavo bi obnavljal zasebnik

Svetniki bodo na dopisni seji odločali še o sklepu, ki bi občini omogočil prenovo javne razsvetljave v javno-zasebnem partnerstvu, obravnavali pa bodo še nekaj kadrovskih zadev.

Župan Saša Arsenovič pa je z dnevnega reda umaknil podražitev ravnanja z odpadnim blatom iz čistilne naprave. Dopisno sejo bodo končali v ponedeljek.