Trenutno se predvaja:
Maribor -2
21. februar 2020 ob 00:29 Maribor Novice

Svetniki sprejeli podražitev javnih storitev

Napovedane podražitve so med svetniki sprožile burno debato.
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Mariborski mestni svetniki so sprejeli podražitve nekaterih komunalnih storitev in vozovnic mestnega prometa, po občinskih zagotovilih zaradi zvišanja minimalne plače in drugih stroškov. Potrdili pa so tudi rekorden rebalans proračuna v višini več kot 150 milijonov evrov.

Napovedane podražitve so med svetniki sprožile burno debato. Josipa Rotarja z Liste kolesarjev in pešcev in Igorja Jurišiča iz Stranke mladih – Zeleni Evrope je zmotila podražitev javnega prevoza, največ nezadovoljstva pa je sprožila 28 odstotna podražitev odvoza odpadkov za večstanovanjske bloke, že druga občutna podražitev v manj kot letu dni. Slišati je bilo tudi pobude, da naj direktorji v podjetjih poiščejo in izkoristijo notranje rezerve. Podžupan Samo Peter Medved je odgovoril, da organiziranost mariborske komunale in občine še ni tako dobra, da bi podražitve absorbirala sama, dobički pa da morajo financirati razvoj. Vse podražitve so svetniki sicer sprejeli.

Rebalans občinskega proračuna, ki bo po novem namesto 136 znašal rekordnih 154 milijonov evrov, pa so sprejeli brez razprave. Občina letos načrtuje višje zadolževanje v višini skoraj 6 milijonov evrov, višajo se tudi stroški plač v mestni upravi ter stroški vzgoje in izobraževanja, načrtujejo in izvajajo pa tudi več infrastrukturnih projektov. Višajo pa tudi sredstva za kulturo in komunalo. Nekateri opozicijski svetniki pa so imeli pomisleke. Matic Matjašič v proračunu pogreša obnovo vrtca na Ribiški ulici, Miha Recek pa meni, da je rebalans nerealen, saj je realizacija v preteklosti znašal le okoli 100 milijonov.

Svetniki pa so govorili tudi o sanaciji Športnih objektov Maribor, in potrdili mandat novi svetnici Jasmini Granduč.

Poudarki

  • Snaga: višja cena v individualnih hišah za en evro v naslednjih dvanajstih mesecih ( poračun 2019), v stanovanjskih blokih pa 28 odstotkov + poračun za leto 2019.
  • Nigrad: za povprečno gospodinjstvo se predvideva podražitev za 46 centov na mesec.
  • Mariborski vodovod: dvig cene za povprečno gospodinjstvo je 1,08 evra mesečno.
  • Marprom: vozovnica za enkratno vožnjo,v predprodaji, se bo zvišala z 0,8 evra na 1 evro. Vozovnice z desetimi vožnjami bi se podražile s sedmih na osem evrov. Mesečna osnovna vozovnica za tri evre, dijaška pa za dva evra.
  • Pogrebno podjetje: grobnina bi se zvišala za 2,61 evra na leto, pogrebi bi bili dražji za 30 evrov in več.
  • (Vir: Radio Maribor)
Bratko Zavrnik

Nazaj na vrh