Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Ob razkritju domnevnih finančnih nepravilnosti na mariborski univerzi so se oglasili tudi v sindikatih zaposlenih. Visokošolski sindikat zahteva od rektorja Zdravka Kačiča dokazila o tem, da so bili dodatni honorarji zaposlenim res izplačani zaradi dodatnega dela. V Svizu pa so rektorja pozvali k odstopu, ministra Jerneja Pikala pa, da naj revizijo poslovanja mariborske univerze opravi Računsko sodišče.
Rektorjevo prikrivanje revizijskega poročila je nesprejemljivo; z izsledki bi moral takoj seznaniti organe nadzora in pregona, ocenjujejo v Svizu.

"Pa četudi bi šlo zgolj za osnutek, saj so podatki in informacije v teh dokumentih tako alarmantni, da bi bilo treba o njih takoj spregovoriti, saj gre za sum kaznivih dejanj," poudarja Branimir Štrukelj.

Kot je znano, so revizorji Ernst&Young odkrili za kar 50 milijonov evrov spornih izplačil v obdobju od leta 2010 do 2016, med drugim visoke avtorske honorarje redno zaposlenim profesorjem. Sedanji rektor Zdravko Kačič je bil v obravnavanem času prorektor za finance. V enakem obdobju mariborska univerza ni imela sredstev za napredovanja zaposlenih in plačevanje asistentov, na drugi strani pa si je univerzitetna elita izplačevala nedostojne honorarje, še pravijo v Svizu in Kačiča pozivajo, naj razmisli o odstopu "in s svojim odstopom prispeva k hitrejšemu in učinkovitejšemu reševanju te situacije," dodaja Štrukelj.
Nad visokimi izplačili nekaterim so razočarani tudi zaposleni. Predsednica visokošolskega sindikata mariborske univerze Marija Javornik Krečič: "Naj opozorim, da smo morali za velik del zaposlenih v istem odbobju izpolnjevanje osnovnih zakonskih obveznosti delodajalca pri izplačilih doseči v dolgotrajnih inšpekcijskih in sodnih postopkih."
Od rektorja zahtevajo dokazila, ali so dodatna izplačila res prejeli profesorji, ki so poleg rednega opravili tudi veliko dodatnega dela, "ali pa je šlo za neke položajne rente vodstvenim delavcem," dodaja Krečičeva.
Od ministrstva zahtevajo ustrezen nadzor, Računsko sodišče pa naj opravi podrobno revizijo poslovanja. Rektor Kačič se na poziv k odstopu še ni odzval.