Ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna, 3. decembra, poteka že tradicionalni Ta veseli dan kulture, na pobudo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Sklop dogodkov združuje dostopnost in željo po kulturi. Tudi letos se, sicer virtualno, odpirajo vrata muzejev, galerij in gledališč, saj je potreba po kulturnih dogodkih tudi v tem koronskem obdobju še kako živa.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Slovensko narodno gledališče Maribor je tako za danes povečalo ponudbo spletnih predstav na družbenih omrežjih. Ogledali si bomo lahko Malomeščansko svatbo, Nevarna razmerja, Mojstra in Margareto in predstavo za otroke Janko in Metka. Ljubitelji opere bodo lahko uživali ob mojstrovini Andrea Chenier in Simon Boccanegra, iz bogate baletne zakladnice pa si bomo lahko ogledali mojstrovino Peer Gynt in sodobno plesno stvaritev Cantata. Razmeram se prilagajajo tudi v Umetnostni galeriji Maribor. Jure Kirbiš: "Vodstvo po aktualni razstavi najbolj prepoznavnih del iz naše zbirke bo ob 11ih, nato sledi ob 14 ih vodstvo po razstavi Rože,"

Muzeji so pripravili predstavitve svojih zbirk na spletu, ob tem pripravljajo še akcijo Naprej v preteklost, pravi predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana: "V njej bo 45 muzejev in galerij Slovenije cel teden objavljajo na tematiko Praznični muzej."

V mariborski Umetnostni galeriji opozarjajo tudi na natečaj Umetnost po pošti, dodaja Jure Kirbiš: Da nam kdorkoli pošlje dopisnico z motivom v poljubni tehniki z motivom leta 2020." 22. decembra pa bodo prispele dopisnice razstavili v spletni različici.