Trenutno se predvaja:
Maribor 10
12. julij 2018 ob 12:05 Maribor Novice

Tičar tudi na drugi stopnji izgubil tožbo proti sindikalistiki

Igor Tičar odločitve višjega sodišča ne komentira
Foto: BoBo

Mariborsko višje sodišče je potrdilo odločitev okrožnega sodišča, da predsednica visokošolskega sindikata na mariborski Univerzi Marija Javornik Krečič ni kriva razžalitve nekdanjega rektorja Igorja Tičarja.

Univerzitetna sindikalistka je rektorjevo ravnanje v aferi spolnega nadlegovanja na Univerzi za časnik Večer označila kot »osebni seksizem«, naročanje pravnega mnenja o njegovi upokojitvi na stroške Univerze pa je za časnik Dnevnik označila kot »malverzacija«. Nekdanji rektor je to razumel kot razžalitev, a prvostopenjsko sodišče mu ni pritrdilo: sodnica Barbara Nerat je sklenila, da sindikalistka, znana kot ostra kritičarka nekdanjega vodstva fakultete, rektorja ni napadla osebno, temveč je v kontekstu sindikalnega boja kritizirala rektorjeva dejanja. Višje sodišče je temu izreku ugodilo.

"Sodbe višjega sodišča sem osebno zelo vesela, hkrati pa je to zelo pomembno tudi za sindikat. S tem se je namreč potrdila upravičena kritika rektorjevih ravnanj, obravnavanja na rektoratu in njegevega ravnanja ob upokojevanju," je povedala Javornik Krečičeva, ki je tožbo vseskozi dojemala kot obliko pritiska od rektorja. Igor Tičar, ki je položaj zapustil z novim letom in je upokojen, odločitve višjega sodišča ne komentira.

Bratko Zavrnik

Nazaj na vrh