Trenutno se predvaja:
Maribor 12
27. julij 2019 ob 14:26 Maribor Novice

"To je pesem za dušo"

Klopotec je do današnjih dni ostal simbol vinorodne pokrajine
Foto: Radio Maribor/Roman Prehar
Foto: Radio Maribor/Roman Prehar

Zavod za turizem Maribor – Pohorje je v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor organiziral postavljanje klopotca pred Hišo Stare Trte na mariborskem Lentu. Prireditev predstavlja uvod v jesenske turistične vinsko kulinarične in zabavne dogodke v Mariboru in širši destinaciji.


Nekoč je odganjal, danes vabi je slogan, ki ga uporabljajo tudi malečniški brači pri postavljanju klopotca. Klopotcev je vedno več, ko se oglasijo ob jesenskih večerih je to pesem za dušo, za vinogradnika, ki je takrat v pričakovanju letine, pravi Oskar Newvirt: »Tedaj je še malo v strahu, ali bo narava omogočila dobro trgatev. Ob postavljanju klopotca so spekli prašička, in ga zalili z dobrom vinom.«

Vinograd z obilnim pridelkom je bil skozi stoletja vedno dragocenost, o tem pripovedujejo številni zgodovinski zapisi in ohranjene umetniške stvaritve. »Znana je tudi upodobitev postavljanja klopotca na Meranovem v času nadvojvode Janeza; Štajerska je njegov izvor, rečemo mu klopotec, sosedje Avstrijci pa so mu dali ime »klapotez«, pravi mestni viničar Stane Kocutar.

Takšen dogodek je priložnost, ko pridejo do svojega izraza mojstri, ki ga znajo izdelati, mojstri, ki ga znajo postaviti in veselje ob tem. Vesna Horvat z Zavoda za turizem Maribor Pohorje:
»Klopotec pred Hišo Stare trte postavljamo, da približamo tovrstno kulturno dediščino turistom, s to našo tradicijo se lahko spoznajo tudi prek razstave, ki je postavljena v Hiši Stare trte.«
Postavitev klopotca napoveduje hkrati letošnji 19. Festival Stare Trte, ki bo letos med 13. in 22. septembrom.

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh