Sprehajalce ob reki Dravi na Lentu v Mariboru je včeraj in danes pričakal žalostni prizor: poginula ptica, ki se je ujela v konstrukcijo odra na Dravi (gre za fiksne temelje plavajočega odra na Dravi, sam oder je čez zimo spravljen v skladišču).

Na prizor na Dravi nas je opozorila poslušalka: »V te konstrukcije na reki Dravi se lovijo race, labodi in tako naprej. Ena ptica se je včeraj 'ulovila' in poginila – glavo je imela pod vodo, telo pa ujeto zgoraj v kletki. In potem je tako tam visela. Voda se namreč dviguje in upada in včeraj je bilo v eni uri kakšnih 15-20 cm razlike. Konstrukcija pa ima male odprtine, kamor se zlahka zataknejo, ko lezejo nanje ali okoli.«

Kot je znano, ostaja v veljavi odločba gradbenega inšpektorja, da mora mariborska občina nezakonito postavljen oder na Dravi v celoti odstraniti. Občina ima sicer še do konca tega tedna čas, da sproži upravni spor. Pred časom smo sicer poročali, da občina išče možnosti, da bi oder legalizirali. Ali občina bo oziroma je sprožila upravni spor oziroma kakšno odločitev je sprejela v zvezi z odrom, nam danes ni uspelo izvedeti, tudi komentarja občine na poginulo ptico nismo prejeli.

V Društvu za zaščito živali Maribor so nas napotili na Zatočišče za prostoživeče živali Muta, kjer zdravstveno oskrbujejo vodne ptice na območju reke Drave. Vodja zatočišča Zlatko Golob nam je v zvezi s poginulo ptico na Dravi povedal: »Obveščeni smo bili že prej, da se ptice večkrat zagozdijo v mrežne temelje. Tovrstni temelji, podlaga za oder, imajo odprtine, ki niso v standardu za preventivo kleščenja vodnih ptic, tako da je treba z okoljevarstvenega vidika nujno ukrepati. Izvajalcu je treba dati ultimat, da to popravi. Odprtine namreč omogočajo, da živali splavajo noter in se pri tem ukleščijo.« Pri tem je Golob še izpostavil, da je pristojna za ukrepanje Agencija za okolje oziroma okoljski inšpektorat. Na odziv okoljskega inšpektorata še čakamo.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik